VEST DANA: Struja neće poskupeti do 2020. godine

Foto-ilustracija: Pixabay

Trogodišnjim planom poslovanja Elektroprivrede Srbije nije planirano povećanje cene struje za garantovano snabdevanje, odnosno za domaćinstva i male kupce.

Sa Svetskom bankom, MMF-om i nadležnim ministarstvom, EPS će analizirati kretanja tržišnih cena struje i ukoliko bude bilo potrebe da cena bude povećana, tražiće od Agencije za energetiku da im to dozvoli, odlučio je Upravni odbor ovog preduzeća, koji je razmatrao plan poslovanja preduzeća do kraja 2019. godine.

Smanjenjem razlike između tržišne i sadašnje cene električne energije za domaćinstva i male kupce, smanjili bi se rizici EPS-a da preduzeću ponestane para, dok bi se realnom cenom omogućio razvoj i nove investicije. Ovo tim pre, ako se zna da je cena električne energije za garantovano snabdevanje u Srbiji znatno ispod cena u regionu i Evropi, piše dnevni list Politika.

Upravo je to, kako se navodi u najnovijem planu poslovanja EPS-a, dovelo do manjka invseticija u nove kapacitete, nedostatka novca za održavanje zastarelih objekata, povećanja potrošnje sturje za grejanje.

Uočljivo je, međutim, da je dugogodišnje vođenje politike neekonomske cene električne energije uzrok izuzetno visoke potrošnje i neracionalnog udela ovog (skupog) vida energije u zadovoljenju ukupne finalne potrošnje energije u Srbiji.

Cilj EPS-a u naredne tri godine je da poboljša naplatu struje. U ovoj godini ona bi trebalo da iznosi 95,5%, a 2018. da bude 96,4%. Da bi za 2019. dostigla 96,8%.

Da bi bila povećana naplata, neophodno je uvođenje jedinstvenog sistema naplate, centralizacijom ugovora o prodaji električne energije i uvođenjem sistema pametnih merenja. Na ovaj način, samo u ovoj godini, bilo bi obezbeđeno dodatnih 1,2 miliona dinara prihoda.

Ovakvo poboljšanje naplate struje omogućilo bi da preduzeće postane profitabilnije i likvidnije, kao i da izdrži konkurenciju koja će biti sve veća sa liberalizacijom tržišta.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti