Veoma toplo na Severnom polu

polNa Severnom polu je krajem decembra 2015. bilo izuzetno toplo sa temperaturama koje su dostizale izmedju nula i dva stepena Celzijusa, što je bar 20 podeoka više od uobičajenih zimskih temperatura, saopštile su kanadske meteorološke službe.

Takvo vreme je posledica „snažne i agresivne“ depresije na severu Atlantika, navode u tim službama. Depresija je prvo na istoku Kanade donela izuzetno topao Božić: u Montrealu je 24. decembra izmereno 15,9 stepeni Celzijusa dok je uobičajeno da temperatura u to doba godine bude oko minus 10 stepeni. Polje niskog pritiska se zatim pomerilo ka severu Atlantika i sada se nalazi nad Islandom gde je vazdušni pritisak pao na 982 hektopaskala, duvaju vetrovi jačine 140 kilometara na čas a talasi dostižu 15 metara visine.

„To je vrlo agresivna i snažna depresija i zato ne čudi što su temperature na severu tako visoke a jaki vetrovi duvaju u Engleskoj“, rekla je za AFP Natali Hejsel, meteorološkinja u kanadskom Ministarstvu životne sredine.“Zbog ove velike depresije topao vazduh je stigao do Severnog pola gde su temeprature bar 20 stepeni Celzijusa više u odnosu na normalu“ i kreću se „oko tačke mržnjenja (vode) sa temperaturama od nula, jedan i dva stepena“, dodala je Natali Hejsel, koja je stručnjak za ekstremne klimatske periode. Američki stručnjaci iz Opservatorije za životnu sredinu na Severnom polu (NPEO) potvrdili su da je živa u termometru naglo skočila u protekla dva dana.

Temperatura je sa minus 37 stepeni u ponedeljak porasla na minus osam koliko je zabeleženo u sredu na mernoj stanici na oko 300 kilometara od Severnog pola, rekao je za AFP Džejms Morison, istraživač u NPEO. Arktik je deo sveta koji je najviše pogodjen globalnim zagrevanjem, sa temperaturama koje su, prema podacima medjunarodnih instituta, najmanje tri stepena više u odnosu na period pre industrijalizacije.

Izvor: www.beta.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti