Venecuela ostaje bez svog poslednjeg glečera

Foto: pixabay

Venecuela je nekada imala pet glečera, a danas samo jedan. Humboltov Glečer, poslednji venecuelanski glečer, sveden je na površinu od 10 fudbalskih terena, tj. jednu desetinu površine koju je zauzimao pre samo 30-ak godina. Naučnici su procenili da će ovaj lednik nestati u naredne dve decenije, a kada se to dogodi, Venecuela će biti prva država u modernoj istoriji koja je izgubila sve glečere.

Glečeri su u suštini veliki rezervoari vode koji se tokom leta u potocima slivaju niz planine do sušnijih predela. Ovo je vrlo bitan faktor u delikatnim ekosistemima jer su neke vrste koje žive u ovim potocima poput insekata i riba vrlo osetljive na promene i nestanak glečera bi mogao poremetiti čitave ekosisteme.

Naučnici naglašavaju da je vrlo bitno proučavati ovaj lednik u poslednjim fazama svog postojanja naročito zbog činjenice da nestanak glečera drastično utiče na ciklus kruženja vode u prirodi a mogao bi i da  dovede do nedostatka vode za lokalne zajednice.

Valter Vergara, stručnjak za šumarstvo i klimu iz ekološke inicijative u Latinskoj Americi, izjavio je: „Ovo je tragedija i trebalo bi da se naglasi da je rezultat neodgovornog ponašanja u energetski intenzivnoj ekonomiji.“

Naučnik i direktor Univerziteta Vestfild u Masačusetsu Karsten Braun sprovodio je terenska istraživanja Humboltovog glečera u 2009, 2011. i 2015. godini. Međutim, zbog političke situacije u Venecueli istraživanja su bila ograničena pa je uspeo da prikupi samo metričke podatke poput granice leda, podatke o geofizičkoj lokaciji i drugo. Većina istraživanja koje se danas obavlja radi se pomoću satelita. „U ovom slučaju, lednik će najverovatnije nestati u bliskoj budućnosti a nama će ostati samo geomorfološki podaci o tom predelu, kao i fotografije i sećanja ljudi,“ izjavio je Braun. „Svaki dodatni podatak koji možemo prikupiti ima veliku važnost.“

Stručnjaci su mišljenja da je nestanak lednika prouzrokovan klimatskim promenama i da treba sprovesti intenzivno interdisciplinarno istraživanje kako bismo saznali da li postoji šansa da se lednik u budućnosti ponovo oformi. Nestanak glečera dovešće do toga da imamo manje vode za piće kao i do lančane reakcije koja će uticati na okolne ekosisteme koje mogu ugroziti uzgoj hrane u ovom regionu.

Venecuela će najverovatnije biti prva država sveta koja će ostati bez svojih lednika, ali nažalost neće biti poslednja. Naučnici Agencije NASA izračunali su da će mnogi glečeri nestati u narednom veku a u nekim slučajevima i u narednim decenijama. Pirineji u Španiji izgubili su oko 90 odsto leda u svojim lednicima u periodu od 2002. do 2008. godine a očekuje se da će ostatak nestati vrlo brzo. Indonezija, jedina zemlja u tropskom delu Azije sa lednicima, ostaće bez svoje dragocene ledene mase do kraja ove dekade.

Gubitak ledenih površina predstavlja samo jednu od posledica klimatskih promena i stoga je neophodno da globalna zajednica napravi velike promene u što kraćem roku.

Milan Zlatanović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti