Veliki potencijali za dalje unapređenje saradnje sa Kinom u oblasti poljoprivrede

Foto: Vlada Republike Srbije

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo, sastale su se kako bi razgovarale o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Učesnici sastanka složili su se da su investicije i poljoprivredna tehnologija oblasti u kojima Srbija i Kina treba još više da sarađuju u budućnosti.

Ministarka je istakla da je ponosna na činjenicu da su bilateralni, politički i ekonomski odnosi i saradnja između Srbije i Kine izuzetno razvijeni i što se konstantno unapređuju i podižu na viši nivo.

,,Posebno sam ponosna na to što poljoprivreda, kao resor na čijem sam čelu, predstavlja jednu od prioritetnih oblasti saradnje između naše dve prijateljske zemlje’’, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, naš zadatak je da zajedničkim naporima doprinesemo njenom sveobuhvatnom unapređenju, kako na institucionalnom nivou, tako i u domenu robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ambasadorka NR Kine čestitala je ministarki Tanasković na imenovanju i istakla da je poljoprivreda stub ekonomije i za Srbiju i za Kinu i da je saradnja u toj oblasti od velikog značaja za bilateralnu saradnju.

Čen Bo ukazala je na to da je glavna tačka saradnje trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, čiji se obim iz godine u godinu povećava i naglasila da su srpski proizvodi visokokvalitetni.

Kako navodi, kineski investitori pokazuju i veliko interesovanje za nova ulaganja u Srbiji u prehrambenoj industriji, kao i za izgradnju distributivnog centra u Srbiji.

,,U oblasti poljoprivrednih tehnologija takođe postoje velike mogućnosti za saradnju stručnjaka iz Srbije i Kine’’, istakla je Čen Bo.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti