VELIKI KORALNI GREBEN JE NA IZDISAJU: Klimatske promene će ga potpuno uništiti

Photo: Pixabay

U višegodišnjem propadanju korala zbog povećanja temperature i kiselosti morske vode, oštećene su dve trećine australijskog Velikog koralnog grebena, pokazala su istraživanja iz vazduha.

Beljenje, kako se naziva ovaj proces, pogodilo je 1.500 kilometara koralnog grebena, tvrde naučnici. Prošle godine najviše je izbledeo severni deo grebena, dok je trenutno pogođen centralni deo. Stručnjaci smatraju da bi eventualni oporavak korala mogao da bude otežan ako se nastave klimatske promene koje doprinose rastu temperature i kiselosti vode.

Profesor Univerziteta „Džejms Kuk“ Teri Hjuz rekao je da države sveta moraju hitno da se pozabave klimatskim promenama radi sprečavanja izumiranja vrsta. On je naveo da je važno da što pre preduzmemo nešto kada je u pitanju emisija gasova s efektom staklene bašte i da se sa fosilnih goriva pređe na energiju iz obnovljivih izvora.

Oko 800 koralnih grebena na području od 8.000 kilometara obuhvaćeno je analizom Australijskog centra za istraživanje koralnih grebena. U istraživanju je ustanovljeno da je južni deo Velikog koralnog grebena relativno očuvan.

Naučnici navode da korali mogu da se oporave ako se uspostave normalni uslovi, ali za to će najverovatnije biti potrebne decenije. Ukoliko se zagađenje nastavi, korali bi mogli potpuno da izumru.

izvor: b92.net

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti