Velika smrtnost u BiH zbog zagađenja vazduha

Photo-ilustration: Pixabay

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona i Eko forum Zenica su u saradnji sa Američkom ambasadom u Sarajevu prošle nedelje organizovali javnu tribinu Uticaji zagađenja vazduha na javno zdravlje u Zenici.

Ovom prilikom su izneti podaci koji pokazuju da je Bosna i Hercegovina na vrhu lestvice zemalja sa najvećim zagađenjem vazduha u Evropi. Istaknuto je i da bi Zenica svoj problem zagađenja vazduha delimično mogla rešiti ugradnjom filtera na pogone koksare, aglomeracije, visoke peći i čeličane koje se nalaze u sklopu železare.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, zbog zagađenja vazduha 2012. godine u Bosni i Hercegovini bio je 231 smrtni slučaj na 100.000 umrlih, dok je u SAD-u 12,1 i u Švedskoj 0,4.

Bolesti prouzrokovane zagađenjem odgovorne su za 9 miliona preuranjenih smrtnih slučajeva, odnosno 16 odsto svih smrtnih slučajeva širom sveta uzrokovano je zagađenjem. Prema ovim podacima, to je tri puta više nego što je smrtna stopa uzrokovana AIDS-om, tuberkulozom i malarijom zajedno i 15 puta više smrtnih slučajeva nego u svim ratovima i drugim oblicima nasilja.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti