Velika Britanija posvećena zaštiti životne sredine u Srbiji

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se juče sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Denisom Kifom, sa kojim je razgovarao o najznačajnijim pitanjima zaštite životne sredine u Srbiji i regionu, i mogućnostima saradnje dve zemlje u ovoj oblasti.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U međusobnom razgovoru razmenjena su mišljenja o prioritetima u oblasti zaštite životne sredine, a posebna pažnja posvećena je planovima Srbije kada je u pitanju unapređenje kvaliteta vazduha, smanjenje korišćenja plastike i plastične ambalaže i razvijanje sistema prerade otpadnih voda.

Ministar Trivan ukazao je da visoko ceni posvećenost Velike Britanije zaštiti životne sredine i rezultate koje je dostigla, i izrazio zainteresovanost za novi zamah saradnje dve zemlje u ovoj oblasti.

Naglašavajući punu otvorenost Ministarstva, posebno je istakao značaj usvajanja i dostizanja naučnih i praktičnih znanja i iskustava razvijenih zemalja kao što je Velika Britanija i uspostavljanje savremenih tehnologija, koji su neophodni Srbiji kako bi dosegla zacrtane ciljeve u ovoj oblasti.

Kako je rekao Trivan, u zemljama u regionu ekologija je oblast bez hipoteka, kroz čiji razvoj i unapređenje se implantiraju mir i saradnja.

Problemi su slični, a angažovanje međunarodnih organizacija, napr. UNEP-a i podrška evropskih fondova projektima kao što je poboljšanje kvaliteta vazduha gašenjem individualnih kotlarnica, doneće konkretne rezultate u poboljšanju stanja životne sredine u ovom delu Evrope, zaključio je.

Ambasador Kif izrazio je zainteresovanost Velike Britanije da, na osnovu svoje u globalnim okvirima značajne uloge u zaštiti životne sredine i promenjenih prioriteta, bude prisutnija na Balkanu kada je u pitanju zaštita životne sredine i uključivanjem i ulaganjem u ekološke projekte podrži napore Srbije i okolnih zemalja da dostignu evropske i svetske ekološke standarde.

Dogovorena razmena stručnih delegacija iz oblasti zaštite životne sredine biće jedan od koraka koji predstoje u razvijanju buduće saradnje dve zemlje, a na dobrobit kvalitetnijeg i zdravijeg života građana Srbije i regiona.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti