Većina građana Evropske unije protiv pomeranja časovnika

Foto: Milisav Pajević

Većina građana Evropske unije izjasnila se u nedavnoj onlajn anketi protiv pomeranja časovnika dva puta godišnje, piše Dojče vele.

Više od 80 odsto učesnika ankete je protiv pomeranja sata, objavio je nemački list „Vestafalenpost“, pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu.

U anketi je učestvovalo oko 4,6 miliona ljudi, od kojih tri miliona iz Nemačke, navodi Dojče vele.

Evropska unija je svoje građane pitala usred vrućeg leta da li žele da zadrže prelaske s letnjeg na zimsko računanje vremena, a ako ne žele, koje računanje žele da zadrže – zimsko ili letnje?

Poslanik nemačkih Liberala u Bundestagu Mihael Tojrer je ranije izjavio da je ubeđen da će prebacivanje s letnjeg na zimsko računanje vremena i obratno biti ukinuto, ali da samo nije sigurno kada.

On je uveren da ukidanjem dva računanja vremena Evropska unija može samo biti na dobitku.

– Ova inicijativa bi mogla da ojača jedinstvo unutar Unije. Nekoordinisane promene vremena unutar Evropske unije bi bile štetne za zajedničko tržište, ali i putovanja i komunikaciju. Kada bi svaka nacija za sebe odlučila hoće li ostati pri promeni ili ne, to bi izrodilo haosom, smatra liberalni političar.

Cela Evropska unija pomera kazaljke zajedno još od 1996, u Nemačkoj je letnje računanje vremena uvedeno 1980. Od tada se poslednje nedelje u martu sat pomera unapred, a poslednje nedelje u oktobru unazad.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti