Važno obezbediti stabilno snabdevanje Srbije gasom

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je u Budimpešti da je za naše građane ključno pitanje da li će posle 2020. godine imati stabilan izvor snabdevanja gasom, zbog čega je važno raditi i na regionalnim projektima poštujući obaveze iz Trećeg energetskog paketa EU.

Joksimović je učestvovala na Šestom godišnjem forumu makro-regionalne strategije EU za područje Dunava, na panelu koji se ticao energetske bezbednosti zemalja u podunavskom regionu.

Mi jesmo zemlja kandidat za članstvo u EU, imamo obaveze u okviru Poglavlja 15 i usklađivanja sa Trećim energetskim paketom, ali sa druge strane, ključno pitanje koje će nam postaviti naši građani je da li ćemo imati stabilan i predvidiv izvor snabdevanja gasom posle 2019/2020. godine, rekla je Joksimović. Govorili smo o regionalnim projektima iz oblasti gasnog snabdevanja, o interkonektorima, između ostalog i o projektu od posebnog značaj za nas – interkonektoru između nas i Bugarske, dodala je ona. Prema njenim rečima, taj interkonektor neće rešiti problem do kraja, ali je i te kako doprinos diversifikaciji gasnog snabdevanja. Ministar za evropske integracije je podsetila da je taj projekat u dobroj meri finansiran iz sredstava EU, odnosno IPA fondova i kofinansiran iz budžeta Srbije. Pripreme idu dobro iako je bilo nekih problema i kašnjenja, dodala je.

Joksimović je napomenula da se razgovaralo i o tome kako zemlje ovog regiona koje su visoko zavisne od uvoza gasa i drugih energenata mogu da obezbede svojim građanima energetsku bezbednost i kako kroz saradnju, pa i u okviru dunavskog regiona, pokrenuti projekte koji se tiču novih interkonektora između Srbije i Mađarske, mogućeg povezivanja u okviru Turskog toka, kao i Srbije i Hrvatske. Ona je zaključila da je u tom smislu, Srbija prepoznata kao pouzdan i stabilan partner, kao neko ko učestvuje u rešavanju problema sa kojima se EU suočava, ne samo kad je u pitanju migrantska kriza već i energetska bezbednost, poštujući pre svega sopstvene interese.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti