Antić: Srbija postaje zemlja zelene energije

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić prisustvovao je u Alibunaru otvaranju vetroparka Malibunar, čime je ozvaničen početak izgradnje drugog vetroparka na teritoriji ove opštine, čija će snaga biti 42 megavata.

Antić je, naglasivši da je Srbija danas dobila treći vetropark i pokazala da sve više postaje zemlja zelene energije, najavio da će taj vetropark biti završen tokom 2018. godine. On je dodao da će do kraja sledeće godine Srbija i kroz druge projekte dobiti novih 250 megavata iz energije vetra, čime će se približiti cilju da do 2020. godine ima 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljivih izvora. Antić je objasnio da su u ovom trenutku u različitim fazama izgradnje projekti koji će obezbediti još oko 500 megavata, kao i da je reč uglavnom o projektima iz energije vetra.

Vetropark Malibunar snage 8 megavata izgradila je belgijska kompanija Elisio, koja je uložila 14 miliona evra, od čega 9,8 miliona evra iz kredita Unikredit banke. Očekivana proizvodnja vetroelektrane Malibunar biće dovoljna za snabdevanje 7.200 domaćinstava, čime će emisija ugljen-dioksida biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje. Početak probnog rada planirana je za novembar ove godine, a rad u punom kapacitetu početkom sledeće godine.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti