Vanredno u 35 opština u Srbiji 

Foto-ilustracija: Pixabay

Vanredna situacija proglašena je u 35 gradova i opština. Vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije. Voda je odnela most na Ibarskoj magistrali u mestu Adrani kod Kraljeva, tako da je u prekidu taj deo magistrale ka Čačku. Reka Belica koja je noćas ugrožavala Jagodinu opala tokom jutra, ali je sinoć 19 osoba evakuisano u Trnavi. Zbog izlivanja Lepenice, evakuisano je 14 osoba u kragujevačkim naseljima.

Kiša nanela štetu svim selima u Medveđi

Voda se u Medveđi izlila na poljoprivredno zemljište, a ušla je i u neka domaćinstva. Oštećeni su putevi u svim selima, kao i lokalni putevi drugog reda.

U kriznom štabu kažu da nema sela bez štete, a sanacija neće početi dok kiša ne prestane i zemlja se malo osuši.

Kuršumlija – nivo Toplice raste, ali ne pravi velike probleme

Vanredna situacija proglašena je juče u Kuršumliji i Prokuplju.

Kiša je cele noći padala u Topličkom okrugu. Nivo reke Toplice raste i pola metra je iznad redovne odbrane od poplava Nije napravila velike probelem kao bujični potoci. Vojimir Čarapić, predsednik opštine Kuršumlija kaže da je podignut nivo Toplice,.

,,Juče je proglašena vanredna situacija da bi svi subjekti koji mogu da deluju uzmu učešće. Problem je kiša koja neprestalno pada, pa otežava da se voda povuče u tokove“, rekoa je on.

Prema njegovim rečima, više je ugroženo poljoprivredno zemljište, kao i pojedina planinska sela. Dolazi i do prekida saobraćaja na putu Niš-Priština zbog odrona.

Pročitajte još 

Gradonačelnik Kraljeva: Proglasićemo vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada

Foto-ilustracija: Pixabay

Gradonačenik Kraljeva i šef Štaba za vanredne situacije tog grada Predrag Terzić najavio je da će danas biti proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada.

Komentarišući oštećenje mosta u Adranima, rekao je da će morati da se koriste alternativni putni pravci sve dok „Putevi Srbije“ ne naprave most adekvatan količini vode koja prolazi ispod njega.

Uklonjen odron kod tunela Šargan

Akcija čišćenja odrona kod tunela Šargan trajala je do „sitnih“ ponoćnih časova.

,,Na lokaciji je angažovan jedan od većih utovarivača sa zapreminom kašike od pet kubika koji je neumorno radio dok nije uklonio sav stenski materijal“, rekao je Alen Mušanović, šef održavanja „Putevi Užice“.

Prilikom čišćenja, a usled padavina koje nisu prestajale dolazilo je do dodatnog obrušavanja raspadnutog stenskog materijala. Jedina olakšavajuća okolnost je bila ta što se na tom mestu nalazilo proširenje pored puta pa je mašina imala dovoljno prosora za manevar, ukazao je on. To nije bio jedini odron koji se desio na ovoj deonici, inače poznatoj po ovakvim stvarima.

,,Kiša koja pada bez prestanka od juče izaziva odrone na svim putevima koji se nalaze u usecima u stenovitim materijalima. Molim vozače za oprez u vožnji“, rekao je Mušanović.

Najteže u Trnavi kod Jagodine zbog izlivanja Belice, evakuisano 19 osoba

Foto-ilustracija: Unsplash (ål nik)

Reka Belica koja je noćas ozbiljno ugrožavala Jagodinu opala je tokom ranih jutarnjih sati za 40 centimetara, tako da je situacija trenutno znatno bolja.

Cele noći trajala je odbrana, pre svega, mostova u gradu, jer je voda došla do njih. Dodatno su vrećama sa peskom utvrđivani bedemi na većem broju mesta na toku Belice kroz grad.

Najteže je prošle noći bilo u selu Trnava uzvodno od Jagodine gde se reka izlila.

Vatrogasci spasioci noćas su evakuisali 19 lica iz ugroženih kuća u Trnavi uglavnom čamcima za spasavanje.

Ceo tekst pročitajte ovde

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti