Užičkim pčelarima četiri miliona dinara podsticajnih sredstava

Grad Užice je, zajedno sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“, raspisao konkurs za podsticaj razvoja pčelarstva čija je ukupna vrednost četiri miliona dinara.

Foto: Milisav Pajević

Ovaj konkurs je deo projekta „Divac poljoprivredni fondovi u gradu Užicu“ i u njemu Fondacija učestvuje sa milion, a grad Užice sa tri miliona dinara.

Marko Stevanović, član Gradskog veća zadužen za oblast poljoprivrede, rekao je da je konkurs raspisan prošlog petka i da traje do 7. juna.

Stevanović je naveo da je primarni cilj da se pomognu mladi poljoprivredni proizvođači, oni koji imaju između 21 i 40 godina i koji su ekonomski najugroženiji:

Pčelarima ćemo deliti ne samo pčelinja društva, već i opremu i mehanizaciju, kao i sve drugo što je im potrebno za bavljenje pčelarstvom. U odnosu na opredeljena sredstva, obuhvatićemo najmanje 21 domaćinstvo. Naš cilj je da pomognemo poljoprivredne proizvođače koji su finansijski najugroženiji, a imaju između 21 i 40 godina. Ono što predstoji po završetku konkursa je obilazak domaćinstava i bodovanje po tačno utvrđenim kriterijumima.

Inače, kandidat za nabavku opreme i pčelinjih zajednica, mora imati registrovano poljoprivredno domaćinstvo, ali ne mora biti i nosilac. Dovoljno je samo da je član zajedničkog domaćinstva. Prednost prilikom dodele bespovratnih sredstava imaće ona domaćinstva u kojima su nosioci žene.“

Sredstva koja će biti dodeljena pčelarima ograničena su u proseku na 160.000 dinara po domaćinstvu. Nije bitan broj košnica, već je moguće konkurisati i kombinovano i za košnice i za pčele.

Drugi projekat koji Grad Užice realizuje sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac” je ciklus predavanja o pčelarskoj i stočarskoj proizvodnji, odnosno o savremenom načinu držanja i ishrani stoke.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti