Utvrđuje se lista objekata za unapređenje energetske efikasnosti u Vrbasu

Predstavnici beogradske projektantske kuće „Quiddita“, zajedno sa domaćinima iz opštine Vrbas, Damirom Ivanićem, članom Opštinskog veća zaduženim za energetiku, i Sanjom Korać iz Odeljenja za zaštitu životne sredine i energetski menadžment, obišli su osam predškolskih i školskih objekata u Vrbasu, Kucuri, Savinom Selu i Bačkom Dobrom Polju, koji su predloženi da budu deo projekta unapređenja energetske efikasnosti.

Foto-Ilustracija: Pixabay

Posete izabranim objektima deo je obaveznih koraka u realizaciji SECO projekta Švajcarskog ministarstva finansija u Vrbasu, kao najbolje ocenjenoj u Srbiji, kojim je obezbeđeno 1,6 miliona švajcarskih franaka bespovratnih sredstava za energetsku optimizaciju javnih objekata – škola i vrtića.

Cilj nam je upoznati se stanjem na terenu, kako izgledaju predloženi objekti i odrediti prioritetne mere kojim bi trebali intervenisati, i sve to smestiti u prvi izveštaj koji će služiti za određivanje konačne liste objekata. Objekti su izabrani prema prioritetima i veoma je dobro što za neke imamo i određene projekte koji definišu neke stvari, pa makar i na idejnom nivou, što druge opštine nemaju. Vrbas je uradio najviše na pitanju dokumentacije koja reguliše oblast energetske efikasnosti, i u odnosu na ostale tri opštine koje su u projektu, i u odnosu na druge opštine u Srbiji, što strani ulagači i donatori uvek prepoznaju, rekao je Đorđe Gazdić, vodeći inženjer u sektoru mašinstva u „Quidditi“, jedan od članova komisije koja je danas obilazila vrbaske obrazovne ustanove.

Tokom boravka u Vrbasu oni su posetili Gimnaziju „Žarko Zrenjanin“, osnovne škole „Svetozar Miletić“, „Bratstvo-jedinstvo“ u Vrbasu i u Kucuri, te vrtiće „Bubica“ i „Poletarac“ u Vrbasu, „Cvrčak“ u Bačkom Dobrom Polju i „Pčelica“ u Savinom Selu.

izvor: vrbas.net

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti