Uspostavljena saradnja Kine i Srbije u oblasti zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je juče sa ambasadorkom Republike Kine u Srbiji Čen Bo o uspostavljanju i razvijanju saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ambasadorka Čen Bo u prijateljskom susretu naglasila je da Republika Kina, na osnovu veoma dobrih odnosa sa Republikom Srbijom, pridaje veliki značaj razvijanju saradnje dve zemlje u svim oblastima.

Ona je izrazila veliku zainteresovanost Republike Kine za otvaranje saradnje i u oblasti zaštite životne sredine u kojoj ova zemlja vidi poseban potencijal.

Ministar Trivan izrazio je zadovoljstvo zbog inicijative Republike Kine i izrazio uverenje da je zaštita životne sredine oblast sa velikim mogućnostima za unapređenje saradnje dve zemlje.

Opredeljenje Kine da zaštitu životne sredine postavi za svoj peti strateški cilj, moderne tehnologije koje usvaja, i njena razvojna opredeljenja ka zdravijoj životnoj sredini, predstavljaju dobar osnov i podstrek za razvoj saradnje u zaštiti životne sredine, ukazao je Trivan.

U budućoj saradnji brojne su zajedničke teme koje povezuju dve zemlje, od korporacijskog poslovanja u skladu sa evropskim i svetskim standardima, pošumljavanja, prečišćavanja otpadnih voda i prerade komunalnog otpada, do brojnih drugih tema, što sve predstavlja ozbiljan prostor za ekonomsku i svaku drugu društvenu saradnju, istakao je ministar.

U okviru inicijative za saradnju razmatrana je mogućnost zaključivanja memoranduma o saradnji dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, i dogovoreno da se u narednom periodu iniciraju stručne, naučne i obrazovne posete, seminari i razmene delagacija po različitim oblastima, kako bi se razmenila znanja i iskustva u zaštiti životne sredine, i izgradili novi mostovi između Srbije i Kine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti