Uspostavljanje sistema za primenu ocene prihvatljivosti u Republici Srbiji

%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b01-250x188

Od 24. do 25. novembra 2016. godine održan je seminar „Uspostavljanje sistema za primenu Ocene prihvatljivosti u Republici Srbiji“.

Seminar je prvenstveno bio namenjen predstavnicima državnih organa i organizacija sa ciljem jačanja kapaciteta svih relevantnih aktera na nacionalnom i regionalnom nivou koji su odgovorni za implementaciju Direktive o staništima i sistema za ocenu prihvatljivosti. Jedan od važnih zadataka je bilo i upoznavanje sa iskustvima zemalja Evropske unije u primeni postupka Ocene prihvatljivosti i sinergizam ovog postupka sa strateškom procenom i procenom uticaja na životnu sredinu.

U okviru seminara istaknuto je da je Republika Srbija u toku pretpristupnih aktivnosti za članstvo u Evropsku uniju učinila značajne napore u razvoju zakonodavstva zaštite prirode i integracije očuvanja i održivog korišćenja biodiverziteta u sektorske politike i zakonodavstvo i mobilizaciji neophodnih resursa za transpoziciju i implementaciju EU zakonodavstva u oblasti zaštite prirode. Saopšteno je i to da procesi EU integracija u Republici Srbiji daju značajan doprinos implementaciji globalnih strateških ciljeva očuvanja i održivog korišćenja biodiverziteta, a u toku je i donošenje nove Strategije zaštite prirode koja uključuje revidovanu strategiju o biološkoj raznovrsnosti koja se sprovodi kroz GEF/UNDP. Na ovom seminaru je uočena potreba uvođenja postupka Ocene prihvatljivosti što je pre moguće radi sticanja iskustva i uspostavljanja saradnje sa drugim sektorima u oblasti planiranja razvoja i implementacije projekata radova i aktivnosti koji mogu uticati na ostvarivanje ciljeva očuvanja ekološki značajnih područja.

Na seminaru je učestvovalo preko 50 predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva rudarstva i energetike, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavod za zaštitu prirode, Grada Beograd, Fakulteta za bezbednost i upravljači zaštićenih područja.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti