Uspostavljanje efikasnijeg regulatornog okvira za upravljanje otpadom od izuzetne važnosti za očuvanje životne sredine

Foto: Milisav Pajević

Na konferenciji „Zaštita životne sredine – Upravljanje otpadom“, u organizaciji Američke privredne komore (AmCham), kojoj su prisustvovali ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ambasador SAD Kajl Skat i predstavnici kompanija članica AmCham-a, zaključeno da je uspostavljanje efikasnijeg regulatornog okvira za upravljanje otpadom od izuzetne važnosti za očuvanje životne sredine, kao i za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Na konferenciji se razgovaralo se o produženoj odgovornosti proizvođača u oblasti ambalaže i ambalažnog otpada, kao i u oblasti posebnih tokova otpada.

– Poslovna zajednica, odnosno privredni subjekti, važan su partner Ministarstva zaštite životne sredine u ostvarivanju zacrtanih ciljeva za unapredjenje životne sredine Srbije i dostizanje evropskih standarda u toj oblasti –  izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Ministar je rekao da je interes Srbije bolja, zdravija i čistija životna sredina, kao i da će Ministarstvo zaštite životne sredine stvarati zakonodavni i administrativni okvir za rešavanje problema u oblasti zaštite životne sredine, ali istovremeno i za otvaranje mogućnosti za razvoj zelene ekonomije.

On je naglasio da baveći se perspektivom i budućnošću mi se bavimo i mogućim investicijama u životnoj sredini, kao i da će sklad životne sredine i privrede obezbediti i ekonomski prosperitet.

Ministarstvo će posvetiti posebnu pažnju saradnji sa privredom, razmatraće izazove sa kojima se poslovni sektor suočava prilikom implementacije regulative i time kreirati prostor za nove investicije u oblasti životne sredine.

Foto: Milisav Pajević

Predsednik AmCham Odbora za životnu sredinu Dragan Lupšić je kazao da je neophodno da kroz sinergiju napora države, privrede i lokalnih samouprava doprinesemo razvoju propisa i njihovoj primeni, kako bi Srbija dostigla poželjne i održive ekološke ciljeve.

Lupšić je dodao da bi bilo korisno u celosti ustanoviti princip produžene odgovornosti proizvođača, kojim se odgovornost ne završava samo u trenutku puštanja proizvoda na tržište, već se produžava i nakon njegovog korišćenja, sve do trenutka kada nastaje otpad.

Ovaj princip je najefikasniji i primenjuje se u svim državama EU a koristi od ovakvog sistema imali bi država, privreda i građani.

– SAD snažno podržavaju Vladu Srbije i njene napore u pridruživanju Evropskoj uniji, i sveobuhvatne reforme kroz koje Srbija dostiže evropske standarde u zaštiti životne sredine – izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, dodajući da su zaštita životne sredine i upravljanje otpadom temelji moderne ekonomije, ta da bi Srbija trebalo da investira još 15 milijardi evra u zaštitu životne sredine tokom narednih nekoliko godina i da američke kompanije već uvode nove prakse u ovoj oblasti.

Ambasador Skat kaže da kroz saradnju sa industrijom, činimo uslugu državi i postižemo optimalna rešenja i poručuje da se ovi napori ne tiču samo Vlade i industrije, već svakog od nas i našoj posvećenosti životnoj sredini.

Na zaključku ove konferencije, podvučeno je da su naredni koraci unapređenje postojećih sistema produžene odgovornosti, investiranje u sakupljačku mrežu i reciklažu, kao i podizanje kapaciteta komunalnog sektora i lokalnih samouprava.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti