Završena konferencija o energetskoj efikasnosti u Beogradu

Uspešno završena konferencija o energetskoj efikasnosti u Beogradu„Konferencija energetske efikasnosti U Srbiji – BEES 2013.“ održana je danas u Sava centru u Beogradu, u organizaciji nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), a pod pokroviteljstvom Ministarstava energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Ministarstva građevine.

Cilj je bio da se lokalnim samoupravama predstave održivi modeli za realizaciju projekata iz oblasti energetske efikasnosti kroz direktno povezivanje sa finansijskim institucijama i kompanijama koje na tržištu nude najoptimalnija komercijalna rešenja.

Uoči skupa ministar energetike Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da će od 1. januara 2014. početi sa radom Fond za energetsku efikasnost za koji je iz budžeta namenjeno 400 miliona dinara, što je manje od planiranog, kao i da će se za 10 dana znati pravilnik o tome kako neko može da aplicira za novac iz ovog fonda.

Na otvaranju konferencije, ministar je istakla da je ministarstvo energetike postavilo dobre osnove da se može konkretno razgovarati o sektoru energetske efikasnosti i da je to jedan od prioriteta energetskog razvoja, a što je Srbija definisala od momenta formiranje ove vlade. Takođe, Mihajlović je precizirala da je u martu usvojen Zakon o efikasnom korišćenju energije i da je u toku izrada podzakonskih akata. Cilj Srbije je da se do 2020. godine potrošnja energije smanji za 9 odsto i da ima 27 odsto finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora.

Ona je istakla da je kritična tačka u podizanju energetske efikasnosti koordinacija sa lokalnim samoupravama, i tom prilikom naglasila da je neophodno podsticati investicije po modelu javno-privatnog partnerstva, posebno u slučaju kogenerativnih postojenja koja podižu energetsku efikasnost toplana. Pored toga, važno je i da se bankarski sektor uključi u projekte EE i omogući povoljne kredite za postizanje energetske efikasnosti, i najavila je da će ministarstvo otpočeti razgovore sa poslovnim bankama o dugoročnim i subvencionisanim kreditima za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstiva, što će smanjiti račune za struju od 30 do 35 odsto.

Ministar građevine i urbanizma, Velimir Ilić, istakao je da je skorašnja novina da u Srbiji ni jedna zgrada više ne može biti izgrađena bez dozvole o energetskoj efikasnosti i energetskog pasoša. On očekuje da mere energetske efikasnosti treba da donesu realne rezultate u periodu pred nama, a samim tim i zapošljavanje desetina hiljada radnika u ovom sektoru.

Konferencija je bila koncipirana u tri ovorena tematska panela i B2B sastanke, a protekla je u znaku predstavljanja konkretnih mogućnosti za realizaciju projekata energetskih intervencija i sanacija na zgradama, tehničkih sistema i javne rasvete, kao i predstavljanja trenutnih dostupnih modela finansiranja, uslova apliciranja i ugovaranja, uz prezentaciju raspoloživih resursa.

Ovaj događaj godine okupio je preko 400 učesnika, od predstavnika međunarodnih finansijskih institucija poput Svetske banke, EBRD, EIB, KfW, GIZ, IWO, JICA, USAIDE, UNDP, ASE, domaćih komercijalnih banaka, kompanija sa iskustvom u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora, do proizvođača materijala i opreme, kao i izvođača radova u oblasti energetske efikasnosti.

B.R.
Foto: merz

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti