Model javno-privatnog partnerstva u projektima EE i OIE

Model javno-privatnog partnerstva u projektima EE i OIENa biznis konferenciji o energetskoj efikasnosti „BEES 2013.“ juče u Beogradu, mogli su se čuti predlozi podsticaja investiranja kroz model javno-privatnih partnerstava. Ministar energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, pokrenula je tu temu kao predlog lokalnim samopravama. Ambasador Holandije u Srbiji, gospodin Loran Stokvis (Laurent Stokvis) napomenuo je da su privatno-javna partnerstva u zapadnoj Evropi glavni pokretač projekata, a negde i obaveza države. Čak 80 odsto infrastrukturnih projekata u evropskim zemljama finansirano je upravo iz javno-privatnih partnerstava, dok su pokretači inovacija privatne firme.

Pored toga, ambasador Stokvis je istakao da je za energetsku nezavisnost Srbije važno iskorišćenje potencijala iz obnovljivih izvora energije, a zahvaljujući prirodnim bogatstvima i geografskim mogućnostima Srbija može postati lider u toj oblasti. Otuda je značajno povezati korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije i javno-privana partnerstva. Ministar Mihajlović predlaže model javno-privatnog partnerstva u slučaju kogenerativnih postojenja koja podižu energetsku efikasnost toplana, s ciljem da se trenutni stepen efikasnosti 57 toplana u Srbiji poveća sa raspona od 20 do 42 odsto na raspon od 85 do 90 odsto.

Zakon o javno privatnom partnerstvu i koncesijama (2011) kaže da je „javno-privatno partnerstvo dugoročna saradnja između javnog i privatnog partnera radi obezbeđivanja finansiranja, izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja ili održavanja infrastrukturnih i drugih objekata od javnog značaja i pružanja usluga od javnog značaja, koje može biti ugovorno ili institucionalno“ i da se izbor privatnog partnera vrši putem javne nabavke.

Srbija ima Centar za javno-privatna partnerstva Privredne komore Beograda osnovan 2011. godine upravo s ciljem da informiše, edukuje i poveže privatnu i javnu stranu kroz model javno-privatnog partnerstva, i pomogne njegovoj implementaciji kroz kapitalne infrastrukturne projekte i lokalne strategije održivog razvoja.

Energetski Portal najavljuje predstavljanje opština koje su primenile model javno-privatnog partnerstva u sektoru obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti i opština koje planiraju ovakav oblik investiranja u kapitalne lokalne i državne projekte.

B.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti