Uspešna realizacija projekta „Jačanje kapaciteta i strateškog partnerstva za bezbedno upravljanje hemikalijama u Republici Srbiji“

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je uz tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) realizovalo projekat „Jačanje kapaciteta i strateškog partnerstva za bezbedno upravljanje hemikalijama u Republici Srbiji“ u periodu od maja 2015. do decembra 2016. godine. Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su iz fonda Quick Start Programme (QSP) koji je osnovan u okviru Strateškog pristupa međunarodnom upravljanju hemikalijama (SAICM).

Ovaj projekat, kao dobar primer uspešno realizovanog projekta i ostvarene saradnje sa civilnim sektorom, zapažen je od strane SAICM Sekretarijata. Poseban učinak postignut je u oblasti podizanja svesti potrošača. Učesnici projekta su imali prilike da svoja iskustva podele sa predstavnicima SAICM Sekretarijata.

Uzimajući u obzir kompleksnost sistema upravljanja hemikalijama, pored neophodnih institucionalnih i administrativnih kapaciteta u okviru nadležnih organa, za adekvatno sprovođenje nacionalnih propisa i unapređivanje sistema bilo je neophodno uključivanje drugih zainteresovanih strana i uspostavljanje partnerskog odnosa sa relevantnim učesnicima koji su mogli da doprinesu unapređenju primene propisa i bezbednom upravljanju hemikalijama.

U sprovođenju i realizaciji projektnih aktivnosti značajnu ulogu imale su i organizacije civilnog društva, nacionalna nevladina organizacija „ALHem“ – Alternativa za bezbednije hemikalije, međunarodna organizacija „WECF“ – Women in Europe for a Common Future, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, kao i udruženja potrošača iz tri regiona u Republici Srbiji (CEPS iz Beograda, APOS iz Novog Sada i FORUM iz Niša).

Uspešnom realizacijom svih projektnih aktivnosti postignut je cilj SAICM projekta: ojačani su kapaciteti i uspostavljena saradnja između organa nadležnih za upravljanje hemikalijama, zdravlje i zaštitu potrošača, kao i organizacija civilnog društva (poput udruženja potrošača, medija i dr.) i drugih zainteresovanih strana; postignuto je zajedničko delovanje u oblasti upravljanja hemikalijama i informisana je javnost o opasnosti koje hemikalije mogu predstavljati po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti