Uskoro tender za projekat deponije „Vinča“

Gradonačelnik Beograda gospodin Siniša Mali izjavio je da će u sledećih 10 dana biti raspisan tender za javno privatno partnerstvo za deponiju „Vinča“.

Prema njegovim rečima, cilj Beograda je rešavanje ekoloških problema, odnosno dostizanje politike „nula otpada“ do 2020. godine. On je dodao da se izgradnja postrojenja u Vinči očekuje u naredne tri ili četiri godine, kao i da će njegovim puštanjem u rad Beograd postati ekološki najzdraviji grad u ovom delu Evrope.

Podsetimo, grad Beograd raspisao je 9. januara 2015. godine poziv za dostavljanje pisma zainteresovanosti za javno-privatno partnerstvo za usluge tretmana i odlaganja otpada. Odlučeno je da će biti izgrađen kompleks postrojenja za tretman i odlaganje otpada, pri čemu će privatni partner biti izabran putem javnog tendera za ulazak u dugoročni sporazum sa gradom za projektovanje, izgradnju, finansiranje, upravljanje i predaju na dalje korišćenje postrojenja. Vrednost ove investicije iznosi oko 250 miliona evra, a podrazumevaće uvođenje modernog sistema za upravljanje otpadom, izgradnju pogona za tretman otpada, linije za reciklažu otpada, izgradnju pogona za proizvodnju energije iz otpada, kao i sređivanje deponije „Vinča“.

Sandra Jovićević

foto: beograd.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti