Uskoro otvaranje prvog akvarijuma u Crnoj Gori

Foto: Printescreen/RTCG

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore otvoriće vrlo brzo prvi akvarijum u Crnoj Gori, saopštio je direktor te institucije Aleksandar Joksimović. Korona je stopirala radove, ali za dvadesetak dana biće završeno uređenje dvorišta, kojim će se ulaziti u budući akvarijum.

„Uređenje dvorišta je skoro pri kraju. Ostaje da se sada to malo ozeleni, i da hortikulturom oplemenimo taj prostor, nadamo se da ćemo za dvadesetak dana imati spremno sve, novu lepu zelenu površinu“, naveo je on.

Joksimović ističe da je to je nastavak šetališne zone kojom će se ulaziti u budući akvarijum.

„Taj prostor je planiran da bude jedna interaktivna radionica. Cilj nam je edukacija dece školskog uzrasta, ali i studentata. Kada turisti obiđu sve vrednosti Starog grada u Kotoru, onda će neko morskim putem, a neko šetalištem doći da obiđe akvarijum“, naveo je on.

On veruje da će nakon izlaska iz dvorišta akvarijuma i deca i odrasli biti puni utisaka.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Želimo da naš Institut nakon dugo godina bude otvoren za javnost, da pokažemo šta imamo u našem Jadranu i da djeca od malena shvate koliko je važno da čuvamo živi svet i prirodu na planeti,“ naveo je on.

Poseban deo akvarijuma biće posvećen oporavku kornjača, a u akvarijumu neće biti ništa što nije poreklom iz Jadrana.

„Naši saradnici i ribari kad nešto ulove moći će da donesu kod nas da mi time naselimo naš akvarijum. Posebno smo ponosni na deo akvarijuma koji će biti posvećen oporavku kornjača, koje ćemo nakon što im pomognemo vratiti ih u more“, ističe Joksimović.

Direktor Instituta podsetio je da su priroda i živi svet u sinhronizaciji, a da jedino čovek remeti taj sistem, kao i brodovi, jahte, pa i sam turizam.

„Mi treba da se zamislimo o našem budućem ponašanju i da obustavimo ugrožavanje prirode i živog sveta,“ zaključio je Joksimović.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti