Urbana zelena oaza u centru Kaira – Za bolji kvalitet vazduha višemilionskog grada

Foto: Youtube / Printscreen

Park „Al-Azhar“ čak 12 godina nakon otvaranja snažno podstiče pozitivne promene susedstva u kom se nalazi. Izgrađen na staroj deponiji, ovaj park pružio je Kairu oazu u kojoj njegovi stanovnici mogu nesmetano da uživaju.

Grleći obale reke Nil, Kairo je vekovima unazad poznat kao grad bašti. Međutim, usled velikih migracija stanovništva iz ruralnih sredina u Kairo, ovaj grad osamdesetih godina podleže pritisku i jedna po jedna, gradske bašte i parkovi počinju da iščezavaju. Krajem devedesetih godina, zelene površine za relaksaciju i odmor bile su dostupne malom, maltene elitnom delu Kaira.

Danas Kairo predstavlja jedan od najvećih gradova afričkog kontinenta i prema podacima agencije Rojters, broji oko 23 miliona ljudi, sa tendencijama da do kraja tekuće godine u svoje okrilje primi još pola miliona – više od bilo kog drugog grada na svetu. Ova metropola dom je četvrtine egipatske populacije, što dovodi do nepodnošljivih uslova u pojedinim delovima grada. Postoji više nelegalnih naselja, bez sanitarne zaštite, vode i kanalizacije je preko 850000 hiljada ljudi, a prema podacima egipatske vladine agencije za zaštitu životne sredine, više od 350 naselja je nebezbedno za život – zato što nemaju pristup čistom, nezagađenom vazduhu i vodi.

Foto: Youtube / Printscreen

Shvativši ovu situaciju kao izazov, fondacija Aga Khan, odlučila se da napravi korak promene i uspostavi nova, moderna i održiva „pluća Kaira“. Iz već navedenih razloga, pronalaženje odgovarajućeg prostora nije bilo jednostavno. Međutim, zahvaljujući kulturnoj organizaciji „Aga Khan Trust“ pronađena je odgovarajuća lokacija: deponija površine 33 hektara, stara već pet stotina godina. Iako se lokacija nalazi u neposrednoj blizini starog grada, susetstvo su sačinjavali siromašniji stanovnici „Darb al-Ahmar“ četvrti.

Kako bi od lokalnog smetilišta nastao urbani, zeleni prostor, potrebno je bilo za početak ukloniti 80.000 kamiona smeća. Ali, to nije bilo sve. Veliki deo radova tek je čekao na red –  iskopani su bunari sa svežom vodom, stare zgrade i drugi elementri sa istorijskim i kulturnim značajem pažljivo su obnovljeni… Izrađene su zanimljivosti poput šetališta, fontana, restorana i veštačkih kanala i jezera. I konačno, kako bi ovaj park imao tradicionalni islamski pejzaž, posađeno je 650.000 raznolikih biljaka.

Nakon više od 20. godina pažljivog planiranja i izgradnje, 2005. godine je park prvi put otvoren za posetioce. 25,5 miliona evra, potrebnih za stvaranje parka, bili su poklon „Aga Khan“ fondacije i  stanovnika Kaira, u znak sećanja na njihove pretke, Fatimidse kalife. Maltene istovremeno, donirao je još 8 miliona dolara za obnovu brojnih spomenika u toj oblasti.

Lideri ovog projekta, uprkos povremenim kritikama, smatraju da je za stanovnike Kaira značajno da budu svesni važnosti postojanja zelenila u oblastima velikih i gusto naseljenjih gradova. Iz tih razloga, ulaznica u park se plaća, ali to ne sprečava dolazak skoro dva miliona posetilaca, koji generiše sasvim dovoljnu sumu novca za troškove njegovog održavanja.
Foto: Youtube / Printscreen
A čak i da postoji neki stanovnik Kaira, koji ovaj park nije posetio, on je svakako osetio njegove benefite putem poboljšanja kvaliteta vazduha u okolini. Zajednica je svakako profitirala od restauracije brojnih okolnih zgrada i škola, uklanjanja višegodišnjih naslaga smeća, bolje sanacije i upravljanja otpadom. Izgradnja parka otvorila je poslove za lokalno stanovništvo, a dodatni programi stvoreni su da dugoročno pomognu lokalnoj zajednici u naselju „Darb al-Ahmar“. Obuke za posao, izgradnja novih zdravstvenih ustanova, krediti za pomoć lokalnim prodavcima bili su deo sveobuhvatnog koncepta. Danas se ovaj integralni pristup planiranju parkova i javnih prostora među lokalnojm zajednicom pokazao kao podstrek urbanoj obnovi – što je najvažnije, bez izmeštanja ljudi iz njihovih domova.
Park „Al-Azhar“ postao je model za brojne projekte u drugim delovima sveta: „Parc national du Mali“ u Bamakou, „Forodani Park“ u Zanzibaru i „Garden of Babur“ u Kabulu.
Organizacija „Aga Khan“ za kulturu sada je na korak od ugovora o upravljanju imovinom u narednih 25 godina, ali postoji i mala zabrinutost da bi, ukoliko ne dođe do uspostavljanja dogovora sa lokalnom samoupravom, projekat mogao da se uruši. Uz verovanje da i donosioci odluka mogu uvideti značaj postojanja zelenih površina, ostaje nada da će ovaj park još dugo, uz višestranu podršku, mamiti posetioce i obezbeđivati bolji kvalitet vazduha u Kairu.
Izvor: dw.com
 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti