Urađeni novi ortofoto snimci Federacije BiH

Ortofoto snimci su nastali na temelju satelitskih snimaka područja Federacije BiH, a snimanje je vršeno tokom druge polovine 2018. godine u sklopu projekta „Izrada digitalnih ortofoto planova Federacije BiH“. Ortofoto snimci su izrađeni za kompletno područje Federacije BiH i to u rezoluciji 40 centimetara.

Ortofoto je avionski/satelitski snimak tla u digitalnom rasterskom obliku, koji je posebnim postupcima geometrijski popravljen, tj. ortorektificiran tako da je merilo na celokupnom snimku uniformno.

Takav ortofoto predstavlja nezamenjiv temelj u praćenju promena u prostoru, urbanizma i prostornog planiranja, projektovanja i implementacije projekata u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, životne sredine i zaštite životne sredine i mnogih drugih oblasti.

Početkom narednog meseca se očekuje da će na Geoportalu biti objavljeni i ortofoto snimci urbanih delova FBiH kvalitetnije rezolucije od 30 centimetara, čime će ovaj projekt biti uspešno finaliziran, saopšteno je iz ove uprave.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti