UNEP globalna inicijativa daljnskog grejanja

unepProgram Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) jedan je od tela koja omogućavaju tehničke savete za modernizacije sistema daljinskog grejanja u Beogradu, sa ciljem obezbeđivanja povećanja efikasnosti. Širok spektar zainteresovanih strana – uključujući i privatni sektor – bili su danas prisutni na konsultacijama o mogućim načinima modernizacije sistema daljinskog grejanja u Gradu u beogradskom hotelu Metropol. Mreža grejanja se trenutno oslanja na prirodni gas za 86% posto proizvodnje, međutim Beograd želi da istraži i druge izvore energije, uključujući mogućnosti kogeneracije. Grejanje i hlađenje mogu da dostignu i polovine lokalne potrošnje energije u gradovima, dok prebacivanje na modernu distribuciju toplotne energije može da obezbedi efikasnost koja dostiže do 80-90% u odnosu na konvencionalne sisteme. UNEP-ova Globalna inicijativa Daljinsko grejanje u gradovima, gde je Beograd jedan od prvih pilot gradova, ima za cilj da vodi promenu ka sistemima grejanja koji imaju nisku emisiju ugljenika i energetski su efikasni kroz razvoj, nadogradnju ili uvećanje energetskih sistema. Srpska prestonica će dobiti smernice i podršku u skladu sa najboljim svetskim standardima i biće povezana sa drugim pilot gradovima na polju daljinskog grejanja, kao što su Pariz, Helsinki i Tokio. „Veoma smo srećni što je naša odlučnost da se pridružimo Globalnoj inicijativi donela konkretne rezultate“, rekla je Stana Božović, Državni sekretar Republike Srbije na današnjem događaju. „Ovaj konsultativni sastanak je jedan od prvih koraka kako bismo pristupili novom globalnom projektu GEF -a i saradnjom sa UNEP-om na polju unapređenju sistema daljinskog grejanja u Gradu Beogradu“, objasnila je gospođa Božović, koja takođe vrši ulogu Fokalne tačke Republike Srbije Globalnog fonda za klimatske promene, te Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), jednog od glavnih donatora aktivnosti unutar Inicijative daljinskog grejanja. „UNEP se raduje mogućnosti da pruži tehničku pomoć kako bi mogli pridoneti finansijskom i unapređenju po pitanju adaptacije i mitigacije klimatskih promena sistema daljinskog grejanja u Beogradu“, rekao je Jan Dušik, Direktor regionalne kancelarije UNEP-a za Evropu. „Kroz ovaj projekat, nadamo se da ćemo pomoći Beogradu da postane primer za druge gradove u Srbiji i šire“, istakao je on.
Današnjem konsultacijskom sastanku prisustvovali su gospođa Stana Božović, Državni sekretar za životnu sredinu Republike Srbije, gospodin Goran Vesić, Gradski menadžer Grada Beograda; gospodin Vladica Božić, predstavnik Republike Srbije u Klimatskom tehnološkom centru i mreži, kao i donatori, redstavnici privatnog sektora i osoblje UNEP -a. Kao deo projekta, Beograd će tražiti nezavisne savete o aktivnostima u vezi vlasničke strukture ove vitalne javne službe daljinskog grejanja.

O projektu

Projekat za modernizaciju daljinskog sistema grejanja u Beogradu je prvi projekat otkako se Grad pridružio Globalnoj inicijativi daljinskog grejanja u gradovima, koja je lansirana u Talinu, Estonija prošlog aprila. Inicijativa je nastala kao partnerstvo više zainteresovanih grupa koju koordinira UNEP, a linansirana je od strane GEF-a i Danske agencije za međunarodni razvoj – DANIDA. Inicijativa je jedan od pet akceleratora u sklopu SE4All platforme akceleratora energetske efikasnosti koja je pokrenuta na UN samitu o klimatskim promenama održanom u septembru 2014. godine. Inicijativa ima za cilj da udvostruči stopu poboljšanja energetske efikasnosti za grejanje i hlađenje u zgradama do 2030. godine, te smanji emisije gasova staklene bašte. Inicijativa je trenutno u fazi implementacije i pruža tehničku podršku gradovima u pet zemalja, uključujući Srbiju, Indiju, Kinu i Bosnu i Hercegovinu za razvijanje projekata modernih sistema daljinskog grejanja i planova na nivou gradova. Inicijativa je takođe udružila snage sa Klimatskim tehnološkim centrom i mrežom za obnovu sistema daljinskog grejanja u Banja Luci, Bosna i Hercegovina. Tokom naredne tri godine, Inicijativa će podržati više od 25 drugih gradova u modernizaciji sistema za distribuciju toplotne energije kroz tehničke procene, izgradnju kapaciteta i obuke. Inicijativa daljinskog grejanja u gradovima je finansirana od strane GEF-a kroz novoodobreni projekat pod nazivom „Povećanje investicija za sisteme daljinskog grejanja u gradovima – SE4All akcelerator energetske efikasnosti“.

V.V.

www.unep.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti