Umesto u kesama, namirnice nosite u listovima banane

Foto-ilustracija: Pixabay

Kupci Lotte Mart u Ho Ši Minu iznenadili su se kada su svoje voće i povrće umesto u kese nakon kupovine, dobili zapakovane u listove banane.

Više vijetnamskih trgovinskih centara pridružilo se kampanji nekorišćenja proizvoda i predmeta od plastike, pa je i jedna od odluka ovih mera da se umesto plastičnih kesa za pakovanje koriste listovi banane.

Po službenim podacima Vijetnam proizvodi oko 2500 tona plastičnog otpada a po podacima Programa UN-a za životnu sredinu, ta zemlja se najazi na četvrtom mestu po bacanju plastičnog otpada u okean.

Zbog toga su tri najveća vijetnamska tržna centra preduzeli mere da se pređe na ekološki prihvatljivu ambalažu. Lotte Mart, Big C i Saigon Cp.op su među prvima u svojim prodavnicama plastične kese zamenili listovima banane.  Nakon probnog perioda, ova mera se planira u svim trgovačkim centrima.

U Lotte Mart, prodaju se i papirne slamke a pakovanje za hranu napravljeno je od otpada šećerne trske. Jaja se umesto plastična, pakuju u papirna pakovanja. Big C iz Hanoija kupcima nudi biorazgradive kese od kukuruznog praha.

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti