Umag svojim građanima daje u zakup gradske vrtove za uzgoj biljaka

Usled krize uzrokovane koronavirusom, Grad Umag je odlučio da pokrene projekat davanja u zakup gradskih vrtova, čime će se poboljšati kvaliteta života građana Umaga u socijalnom, zdravstvenom, ekonomskom, ali i ekološkom smislu.

Foto: Grad Umag

Tako je Grad Umag, dana 21. aprila 2020. godine, objavio javni poziv za davanje 58 vrtnih parcela, površine oko 50m2, na korišćenje, u svrhu uzgoja voća i povrća, začinskog bilja i cveća za vlastite potrebe. Vrtne parcele su pre svega namenjene građanima iz urbanih sredina, odnosno stambenih zgrada, a koji nemaju dvorište ili zemljište pogodno za obrađivanje.

Umaški gradski vrtovi smešteni su nedaleko centra grada, na području naselja Vrh, a građani koji se jave moći će da ih  koriste po simboličnoj ceni od 3 kune (46 dinara) po m2 godišnje.

Tako će Umažankama i Umažanima biti omogućen uzgoj zdrave hrane, smanjenje opterećenja kućnog budžeta i zdrav način korišćenja slobodnog vremena, promovišući pritom zdrav načina života i upoznavanje s važnošću bioraznolikosti.

„U ovim teškim trenucima želja nam je da pomognemo sugrađanima u svim segmentima. Obrađivanje vrta, u blizini centra grada, zasigurno predstavlja poruku zajedništva i solidarnosti, a ujedno i konkretnu pomoć domaćinstvima koja će od sada moći da uzgajaju vlastito voće, povrće, cveće ili bilje. Ovo je relativno maleni projekt, ali koji ima dušu i društveni značaj za sve nas, stoga pozivam svoje sugrađane da se jave i da zajedno krenu u novu korisnu avanturu“, naglasio je gradonačelnik Vili Basaneze.

Poslednji dan za podnošenje ponuda je 4. maj 2020. godine, a pravo učešća imaju sve fizičke osobe s prebivalištem na području Grada Umaga koji žive u stambenim blokovima i nemaju u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili na korišćenju drugo obradivo zemljište.

Tekst Javnog poziva možete pogledati ovde.

Izvor: Grad Umag

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti