Tvorovi „pomažu“ u borbi protiv koronavirusa

Foto ilustracija: Pixabay

Sprej za nos koji je potrebno ušpricati jednom sedmično mogao bi da pruži solidnu zaštitu od koronavirusa , piše Dejli mejl.

Sprej je zasad ispitan na tvorovima koji su dan pre nego što su bili izloženi koronavirusu primili po dve doze sredstva – veštački stvorene molekule koje podstiču rad imunološkog sistema.

Rezultati su pokazali da je sredstvo smanjilo repliciranje virusa u nosevima tvorova za čak 96 odsto čime je smanjen rizik od infekcije i širenja bolesti.

Preparat INNA-051 počeće da se testira na ljudima u naredna četiri meseca.

Sredstvo je originalno razvijeno za zaštitu protiv virusa prehlade i gripa, ali još uvek čeka odobrenje, jer zasad nije bez svake sumnje dokazano da deluje.

Međutim, prethodna istraživanja pokazala su da „ubrzava“ antivirusni odgovor u ćelijama u grlu zdravih volontera i onih koji pate od astme, kao i da kod miševa pruža produženu zaštitu od rinovirusa koji kod ljudi uzrokuju curenje iz nosa.

Ako se ovo sredstvo odobri, moglo bi da pruži dodatnu zaštitu za one koji su u pojačanom riziku od zaraze kornavirusa, uključujući starije osobe i one koji pate od određenih zdravstvenih stanja.

Studija koja opisuje detalje testiranja preparata INNA-051 objavljena je na portalu bioRxiv.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti