Ulaganje od 3,6 miliona evra za implementaciju mera energetske efikasnosti u Podgorici

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica obeležilo 5. mart, Svetski dan energetske efikasnosti.

Tom prilikom javnosti su se obratili Marko Radulović, generelni direktor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije i dr Slađana Vujačić, zamenica gradonačenika.

Radulović je izjavio da Ministarstvo ekonomije već 12 godina radi intenzivno na implementaciji energetske efikasnosti i da je do sada odrađen veliki broj projekata. Jedan od projekata je saradnja sa Svetskom bankom o primeni mera energetske efikasnosti na zdravstvenim i obrazovnim objektima, kao i saradnja sa Nemačkom razvojnom bankom (KFW), u okviru čega se od 2012. godine implementiraju mere energetske efikasnosti u obrazovnim ustanovama.

Foto: Glavni grad Podgorica

“U realizaciju ovih projekata uloženo je 3,6 miliona evra i u skoro 1.500 domaćinstava su implementirane mere energetske efikasnosti “, kazao je Radulović.

On je naveo da pored ovih projekata ima i onih koji su direktno usmereni na podršku domaćinstvima, odnosno građanima: „Energy wood I i II“, „Montesol“, „Energetski efikasan dom“.

“Naredna faza projekta ‘Energetski efikasan dom’ će početi u maju i građani će biti u prilici da apliciraju i dobiju beskamatne kredite kako bi svoje domove opremili na energetski efikasan način. Ono što je novina jeste da će građani moći da apliciraju i za isporuku i montažu solarnih panela, kako za grejanje sanitarno tople vode, tako i za proizvodnju električne energije”, zaključio je on.

Zamenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić, istakla je da Dan energetske efikasnosti nešto što Ministarstvo i Glavni grad sada već tradicionalno organizuju unazad nekoliko godina: “Uprava Glavnog grada preduzela je značajne korake kada je u pitanju oblast energetske efikasnosti. Prvenstveno smo 2018. godine donošenjem Programa energetske efikasnosti stvorili strateški okvir za sve one praktične delatnosti koje smo primenili u nastavku”, istakla je ona.

Ona je govorila o vrednim kapitalnim projektima koje je gradska uprava realizovala u oblasti energetske efikasnosti. “Krajem prošle godine završili smo jedan od kapitalnih projakata u glavnom gradu koji se tiče zamene rasvete novim LED svetiljkama. U prvoj fazi tog projekta smo zamenili preko 11.000 svetiljki najsavremenije tehnologije, čime smo uštedeli preko 80 odsto elektirčne energije i tim uštedama finansiramo realizaciju navedenog projekta vrednosti 4,6 miliona evra”, istakla je Vujačić, dodajući da će Realizacijom II faze tog projekta Podgorica postati jedan od prvih gradova u Evropi koji gotovo stoprocentno koristi LED tehnologiju za javnu rasvetu.

“U narednom periodu ćemo u saradnji sa međunarodnim pratnerima nekoliko objekata u vlasništvu Glavnog grada učiniti energetski efikasnim, a svakako se nećemo zaustaviti na tome, već ćemo obezbediti i neke nove povoljnosti i subvncije za projekte iz oblasti energetske efikasnosti kako bi naš grad učinili energetski efikasnijim, a samim tim zdravijim i kvalitetnijim mestom za život”, zaključila je Vujačić.

Građani su u četvrtak u Delti bili u prilici da se informišu o načinu racionalnog korišćenja električne energije, a i da dobiju štedne LED sijalice.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti