Ukrajina u narednom periodu mora da plati gas za novembar i decembar

liberalizacija tržišta gasa

Ministar energetike Rusije gospodin Aleksandar Novak izjavio je 7. novembra 2014. godine da je Rusija poslala Ukrajini račun za avansno plaćanje gasa. Prema njegovim rečima, Ukrajina će morati da plati dve milijarde kubika ruskog gasa po ceni od 378 dolara za 1000 kubnih metara ovog energenta. On je dodao da Rusija očekuje uplatu za novembar i decembar ove godine od ukrajinskog „Naftogasa“ u narednom periodu.

Podsetimo, 29. oktobra 2014. godine počeli su pregovori između Rusije, Ukrajine i Evropske unije o snabdevanju gasom koji su uspešno završeni 30. oktobra 2014. godine. Tada je evropski komesar za energetiku gospodin Ginter Etinger izjavio da će Ukrajina otplatiti dug za gas Rusiji koji iznosi 3,1 milijardu dolara, kao i 1,5 milijardi avansa za buduće snabdevanje. Za otplatu ovog duga garantovaće Evropska unija i međunarodne finansijske institucije.

Nakon toga, premijer Rusije gospodin Dmitrij Medvedev potpisao je 1. novembra 2014. godine dekret kojim se Ukrajini obezbeđuje popust na gas. Dekretom je predviđeno da će Ukrajina imati popust od 100 dolara na 1000 kubika gasa, ako cena za ovu količinu bude 333,3 dolara ili više.

Popust je dat na ime izvoznih carinskih taksi, a važiće od 1. novembra 2014. godine do 31. marta 2015. godine.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti