Uključenost lokalnih zajednica u upravljanje zaštićenim područjima

Parkovi Dinarida organizovali su drugu u nizu radionica Indeksacije – procene uključenosti lokalnih zajednica u upravljanje zaštićenim područjima zemalja Dinarskog luka, u Nacionalnom parku „Skadarsko jezero“.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Stanovnici ovog parka dali su svoje mišljenje o saradnji sa upravljačima iz oblasti planiranja i upravljanja u parku, edukacije, komunikacije, zatim o aktivnostima od značaja za društveni i ekonomski razvoj parka i jednakim mogućnostima za korišćenje prirodnih resursa u području.

Događaj su vodile predstavnice Parkova Dinarida, a svoje mišljenje o trenutnoj situaciji i mogućnostima za buduću saradnju dalo je sedamnaest predstavnika građana, lokalnih institucija i organizacija: uprave parka, opština i mesnih zajednica, Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, udruženja ribara, brodara, žena preduzetnica Crmnice, zatim proizvođači meda, vina itd.

Predstavnici lokalne zajednice su naveli da bi jedan od prioriteta za buduću saradnju trebalo da bude smanjenje krivolova, zatim upravljanje otpadom, edukacija i promocija kompostiranja u domaćinstvima i restoranima, kao i unapređenje propisa i kriterijuma za podršku malim proizvođačima i preduzetnicima u turizmu kroz različite programe nadležnih institucija.

Кao primjere dobre prakse naveli su prošlonedeljnu akciju ekoloških aktivista i privrednika „Očisti Virpazar“, kao i inicijativu nadležnih organa za unepređenje sistema za postupanje otpadom i ambalažom nakon upotrebe pesticida, u koju je uključeno oko 100 poljoprivrednih gazdinstava.

„Ovakve aktivnosti su značajne za nas upravljače, kako bismo oslušnuli potrebe lokalne zajednice i prilagodili aktivnosti parka njihovim realnim potrebama.

Naš park već godinama ima stručnog saradnika za saradnju sa lokalnom zajednicom, kao i oformljen Socio-ekonomski forum koji se redovno sastaje kako bi se razmatrala relevantna pitanja.

Već drugi put smo se rado odazvali ovoj inicijativi Parkova Dinarida i WWF kako bi unapredili nivo komunikacije sa lokalnom zajednicom i preduzeli zajedničke akcije“, izjavio je Nenad Ivanović, direktor NP „Skadarsko jezero“.

Indeksacija je inicijativa koju su Parkovi Dinarida pokrenuli u saradnji sa WWF Adria, u okviru Programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ (PA4NP) u osam zemalja regiona. Radi se o jedinstvenom instrumentu za merenje i unapređenje uključenosti lokalne zajednice u upravljanje zaštićenim područjima.

Metodologija se zasniva na prikupljanju informacija o tome kako zaštićena područja i predstavnici lokalnih zajednica ocenjuju postojeću međusobnu saradnju, a na osnovu dobijenih rezultata razvijaju se preporuke i pokreću nove inicijative.

Кao jedan od rezultata prvog ciklusa, NP „Skadarsko jezero“ i lokalna škola „Milan Vukotić“ iz Golubovaca uključeni su u Regionalni obrazovni program „Mreža škola u zaštićenim područjima“, zajedno sa kolegama iz Srbije i Bosne i Hercegovine, navela je Lidija Brnović, program koordinatorka Parkova Dinarida.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti