Uklanja se „divlja“ deponija u Ripnju

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas jednu od najvećih „divljih” deponija u Beogradu, lociranu u Ripnju, čije je uklanjanje počelo danas.

Foto: Grad Beograd

Kako je tom prilikom precizirao, na teritoriji grada deponija sličnih veličina ima između 40 i 50, a ovaj vid neodgovornog ponašanja pojedinaca nažalost traje već pola veka.

„U ovoj godini „Gradska čistoća” je rešila problem odlaganja oko 7,5 hiljada kubnih metara otpada, a Grad Beograd je opredelio oko deset miliona dinara za ovaj rad.

Kao odgovorno društvo moramo da se bavimo problemom „divljih” deponija i ekologijom, i to strateški dugoročnije.

Vrlo je važno da se podigne svest i da građani partnerski sa Gradom Beogradom učestvuju u rešavanju ovog problema, s obzirom na prethodna iskustva kada se deponije očiste, a vrlo brzo se posle toga ponovo donese smeće i problem se ponavlja“, rekao je gradonačelnik.

On je ukazao da su deponije izvor mogućih zaraza, ali i da se na ovakvim lokacijama proizvodi metan koji na direktan način utiče na stvaranje efekta staklene bašte i klimatske promene.

„Zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, „Gradakom čistoćom”, „Zelenilom” i ostalim gradskim službama, u narednom periodu uložićemo veliki napor da krenemo u rešavanje problema „divljih” deponija.

Osim što je važno da podignemo svest ljudi, takođe je važno da se kaznena politika sprovodi i da ljudi koji ne poštuju zakon budu kažnjeni. Jedino ćemo na taj način rešiti problem“, naveo je Radojičić.

On je izrazio želju da Beograd bude čistiji i zdraviji, te da je ovo jedan od važnih zadataka u realizaciji tog cilja.

Gradonačelnik je poručio da će naredne nedelje zajedno sa saradnicima ponovo doći na ovu lokaciju, kako bi se uverio da je deponija uklonjena.

U Ripnju, inače, živi više od 15 hiljada ljudi, te je ovo veoma značajno za njihovo zdravo okruženje jer naselje obiluje zelenilom, dodao je gradonačelnik.

Događaju su prisustvovali predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, direktor „Gradske čistoće” Marko Popadić i podsekretarka za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj.

Izvor: Grad Beograd

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti