Ugradnjom sistema za sekundarno otprašivanje BOF čeličane do čistijeg vazduha u Zenici

Foto-ilustracija: Pixabay

Kompanija ArcelorMittal Zenica potpisala je sa italijanskom kompanijom Ekoplant ugovor vredan 9,6 miliona KM za realizaciju projekta ugradnje sistema za sekundarno otprašivanje u pogonu BOF Čeličana, a ukupna vrednost izvođenja svih radova na realizaciji ovog projekta premašiće 10 miliona KM.

Radovi na realizaciji trebali bi početi u martu naredne godine, a novi filteri bi trebalo da budu pušteni u rad do početka 2019. godine. Kada bude u potpunosti operativan, sistem za sekundarno otprašivanje na BOF Čeličani ispuniće sve važne standarde koje su postavile BiH i EU i eliminiraće vidljivi crveni dim koji izlazi iz metalurških pogona. Više od 95 odsto dimnih gasova iz proizvodnih procesa biće zadržano i očišćeno u novim vrećastim filterima, što će rezultirati smanjenjem emisije prašine na manje od 10mg po metru kubnom.

Izgradnjom ovih postrojenja i završetkom radova na novoj toplani, koja će obezbeđivati tehnološku paru i zagrevati stambene i poslovne prostore, gradska sredina u Zenici trebala bi imati značajno poboljšanje kvaliteta vazduha i znatno viši stepen zaštite okoline.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti