“Ugljevik” isključio postrojenje za odsumporavanje jer nema upotrebnu dozvolu

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Tsang)

Nadležni u Rudniku i termoelektrani (RiTE) “Ugljevik” morali su da isključe postrojenje za odsumporavanje (ODG), vredno 85 miliona evra, jer nemaju upotrebnu dozvolu za korišćenje. Prema pisanju portala Capital.ba, iz uprave su obećavali kako bi ono molgo  da proradi u prvom kvartalu ove godine, upitno je da li će se to destiti i do kraja godine.

Kako navode, preduzeće već duže vreme traži partnera koji će izvršiti tehnički prijem ovog postrojenja, a potom i asistirati na dobijanju upotrebne dozvole.

Zadatak firme koja dobije ovaj posao je da izvrši kontrolu usaglašenosti izvedenih radova sa građevinskom dozvolom i tehničkom dokumentaciom na osnovu koje je objekat izgrađen.

Takođe, mora i da ispita tehničke propise i standarde koji se odnose na pojedine vrste radova, materijala, instalacija, opreme, uređaja i postrojenja, a u obavezi je i da pregleda svu raspoloživu dokumentaciju.

Međutim, rok za dostavljanje ponuda je 18. februar ove godine i ako se uzme u obzir obavezan rok za podnošenje žalbe, jasno je da se pre marta izvođač neće izabrati. Nakon toga, kako se može videti iz tenderske dokumentacije, sa najboljim ponuđačem će biti potpisan ugovor na 12 meseci, iz čega se može zaključiti kako postrojenje za odsumporavanje ove godine neće dobiti upotrebnu dozvolu.

Inače, nakon što je početkom prošle godine postrojenje za odsumporavanje pušteno u probni rad, pojavili su se brojni problemi i propusti zbog kojih je normalan rad ovog postrojenja bio ugrožen. Naime, kako je pomenuti portal otkrio, na elektrani su se pokvarili elektrofilteri, a bez kojih ODG postrojenje nije moglo da pravilno radi i opravda ulaganja.

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti