Udruženje građana „Jadovnik“ protiv izgradnje MHE u Prijepolju

hidro2

Udruženje građana „Jadovnik“ u svom saopštenju zatražilo je da se obustave planovi za izgradnju hidroelektrane na reci Miloševka kod Prijepolja zbog toga što je ova reka zaštićeno područje.

Kako je navelo Udruženje građana „Jadovnik“, u Miloševom Dolu planirana je izgradnja vodozahvata dužine 2,5 kilometara odakle bi se cevima voda odvodila do hidroelektrane.

Ovo udruženje poslalo je pisma Zavodu za zaštitu prirode Srbije I nadležnim ministarstvima sa molbom da spreče izgradnju ove hidroelektrane.

Inače, Katastrom malih hidroelektrana u Srbiji na lokaciji Duboki potok planirana je izgradnja male hidroelektrane snage 260kW sa godišnjom proizvodnjom od 1160000MWh električne energije.

U Republici Srbiji postoje jasni propisi za izgradnju hidroelektrana I malih hidroelektrana, a neki od najvažnijih odnose se na nedozvoljavanje potpunog zaustavljanja vodotoka u nekoj od faza izgradnje ili rada MHE, izgradnju riblje staze koja mora uvek biti u funkciji, a obavezno je i njeno čišćenje. Takođe, MHE mora da obezbedi minimalni održivi protok vode, a u slučaju smanjenog vodostaja MHE mora prestati sa radom. Dozvole za izgradnju ovakvih objekata izdaju se samo nakon pozitivne procene uticaja na životnu sredinu.

Sandra Jovićević

foto:energetskiportal.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti