Učiniti solarnu energiju bezbednijom za preduzeća – Zašto i kako?

Foto: SolarEdge

Poboljšana ekonomija, državni podsticaji i povećana svest o solarnoj energiji kao održivoj alternativi električnoj energiji su doveli do toga da sve veći broj kompanija prelazi na solarnu energiju. Sa potencijalom da i velika i mala preduzeća imaju značajne koristi od solarne energije, pametna energetska rešenja se pojavljuju na neiskorišćenim krovovima trgovačkih centara, proizvodnih pogona, aerodroma, škola i bolnica.

Shodno tome, fotonaponski sistemi se sada posmatraju kroz prizmu dugoročne investicije kojima je potrebno pažljivo upravljati i pratiti ih kako bi se maksimizirao povrat investicije i uštede. Kao i kod svake ozbiljne investicije, zainteresovane strane moraju da se pobrinu da zaposleni u tim preduzećima, kao i imovina koju finansiraju, budu sigurni i zaštićeni od fizičkih povreda. Poslovni objekti su imovina od velike vrednosti, a u slučaju požara gubitak imovine i prekidi poslovanja mogu biti veoma skupi.

Visokokvalitetni fotonaponski sistemi sa poboljšanim sigurnosnim karakteristikama su se pokazali kao odlično rešenje za rešavanje ovih i drugih sigurnosnih problema.

Da počnemo od početka

Dokle god sunce sija, visokonaponska naizmenična struja pokreće fotonaponske module i žice, čak i kada je glavni prekidač isključen. To znači da, u vrlo retkom slučaju pojave požara ili hitnog slučaja, vatrogasci moraju da sačekaju da sunce zađe kako bi intervenisali. Kako sebe ne bi doveli u opasnost, vatrogasci obično prekidaju snabdevanje električnom energijom zapaljenih objekata iz predostrožnosti i to pre gašenja požara. Pretpostavka je da neće doživeti strujni udar ako se mreža isključi, što onda omogućava gašenje požara vodom i otvaranje rupe na krovu kako bi toplina i dim mogli da se rasprše. Međutim, ova pretpostavka nije tačna u slučaju tipičnog fotonaponskog krovnog sistema. Iako ovaj scenario može da nosi određene rizike, naprednim dizajnom sistema i pažljivim odabirom proizvoda ovi rizici mogu da se ublaže.

Pročitajte još:

Sigurnost počinje na nivou modula

Tradicionalni žičani pretvarači obično imaju ograničenu sigurnosnu funkcionalnost jer postoji mogućnost da istosmerni napon ne može da se smanji kada su pretvarači isključeni. Da bi se ispunili sigurnosni standardi, potrebno je da se instalira dodatni sigurnosni hardver, što naravno i samu instalaciju čini skupljom.

Foto: SolarEdge

Rešavanje ovakvih sigurnosnih problema može biti i teško i skupo, ali postoje rešenja koja pružaju naprednu sigurnosnu funkcionalnost. Na primer, SolarEdge je razvio energetsku elektroniku na nivou modula zasnovanu na optimizatorima snage. Optimizatori snage su vrsta elektronike koja je priključena na svaki modul zbog koje mogu nezavisno da maksimiziraju izlaz. Optimizatori snage pretvaraju solarne module u pametne module, povećavajući izlaznu energiju sistema i omogućavajući praćenje i kontrolu nivoa modula. Oni takođe pružaju veću sigurnost. SolarEdge-ovo funkcionalno rešenje SafeDC™ smanjuje napon modula na 1V nakon isključivanja pretvarača. Ovo je vrlo važno jer čak i ako vatrogasci nisu svesni da postoji fotonaponski sistem na objektu, sigurnosni režim na nivou modula se pokreće kada isključe napajanje. Funkcionalno rešenje SafeDC™ takođe eliminiše dodatne troškove instalacije sigurnosnog hardvera i time skraćuje vreme potrebno za instalaciju te smanjuje mogućnost greške. Pored toga, sa optimizatorima napajanja svaki modul može stalno da se nadgleda kako bi se odredio njegov učinak i kako bi instalater ili vlasnik sistema bio na vreme upozoren o mogućim greškama i potencijalnim sigurnosnim rizicima. Osoblje koje je angažovano na održavanju sistema može da daljinski kontroliše i isto tako da rešava moguće probleme, umesto da obavlja dijagnostiku na licu mesta.

Ovo poverenje u SolarEdge-ovu tehnologiju SafeDC™ je čak dovelo do toga da i vatrogasci instaliraju SolarEdge na krovovima svojih vatrogasnih stanica. U Ujedinjenom Kraljevstvu, SolarEdge-ovi fotonaponski sistemi snage 700 kW su instalirani na krovovima 12 vatrogasnih stanica i tri administrativne zgrade. Razlog tome su SolarEdge-ove napredne sigurnosne karakteriste, kao što je vatrogasni pristupnik, koji omogućava centralno upravljanje sigurnosnim funkcijama fotonaponskih sistema, uključujući automatsko i ručno gašenje DC sistema, indikaciju u realnom vremenu jednosmernog napona sistema radi povećanja sigurnosti rada i dugme za hitno zaustavljanje rada kompletnog fotonaponskog sistema.

SolarEdge će prisustvovati OIE konferenciji u Beogradu 14. septembra ove godine. Za više informacija pogledajte ovde.

Izvor: SolarEdge

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti