Učešće JP „Vojvodinašume“ na „Bodrog Festu“

Foto: vojvodinasume.rs

JP „Vojvodinašume“ – turistička agencija „Vojvodinašume-turist“ i šumsko gazdinstvo Sombor kao upravljač SRP „Gornje Podunavlje“, učestvovali su u programu trinaestog po redu festivala „BODROG FEST 2017 “ u Bačkom Monoštoru. Mnogobrojni posetioci su u toku dva dana, 11. i 12. avgusta, imali priliku da upoznaju bogato kulturno-istorijsko nasleđe sela, kao i prirodna bogatstva njegove okoline, posebno Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“, koji zajedno čine značajnu turističku destinaciju ovog dela Vojvodine.

U petak 11. avgusta na lokalitetu ekocentra Karapandža, u saradnji sa ekološkim udruženjem Kamp „Zelena priča“ iz Sombora, održana je jednodnevna radionica za grupu dece somborskih osnovnih škola, koja sažima ekološke, jezičke, psihološke, kreativne i sportske sadržaje prilagođene uzrastu dece polaznika. Na početku prepodnevnog dela radionice u učionici na otvorenom, deca su kroz izlaganje Biljane Latić dipl. biologa, referenta za zaštićena područja i životnu sredinu u ŠU Bački Monoštor, upoznata sa rezervatom, opštim podacima, režimima zaštite, vrstama biljaka i životinja koje nastanjuju rezervat, posebno sa ugroženim vrstama ističući njihov doprinos bogatstvu i raznovrsnosti područja. U nastavku su deca, kroz rad u malim grupama, uz koordinaciju svojih edukatora prošli kroz niz „igara“ kojima su na kreativan i spontan način, ali kroz pažljivo osmišljene i vođene aktivnosti podsticani da razmišljaju na ekološki način. Nakon pauze za ručak i odmor, tokom poslepodnevnog dela ekoradionice, deca su u pratnji vodiča u zaštićenom području Miće Veljkovića, šetnjom prošla kroz šumski deo kružne staze Karapandža, koja je opremljena info tablama, odmorištem i osmatračnicom za ptice. Vodič je decu upoznao sa raznim zanimljivostima edukativnog karaktera, o čuvanju i obnavljanju šuma hrasta, graba, topole, lekovitosti pojedinih vrsta (bela vrba, kopriva, gavez), kao i delovima nekih biljaka koja se mogu koristiti u ljudskoj ishrani. Po povratku iz „šumske šetnje“ deca su bila u prilici da se okupaju u Bajskom kanalu, a nakon toga i da probaju „eko čaj“ pripremljen od upravo ubranih semenki koprive tokom šetnje kroz šumu. U Bačkom Monoštoru je u petak tokom večeri održano takmičenje u pripremi ribljeg paprikaša, uz učešće brojnih ekipa lokalnih kulinara i gostiju.

Drugog dana festivala na monoštorskoj centralnoj ulici, na štandovima se organizuju degustacije i prodaja najraznovrsnijih lokalnih proizvoda: nošnje, starih zanatskih proizvoda za domaćinstvo, vina, rakija, meda i pčelinjih proizvoda, kolača, pečene ribe, začinske paprike kao i nadaleko čuvenih suhomesnatih proizvoda pripremljenih od raznih vrsta mesa uključujući i divljač.

JP ,,Vojvodinašume” je na sopstvenom štandu promovisalo prirodna bogatstva zaštićenih prirodnih dobara kojima upravljaju, uz poseban akcenat na Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“. Kroz štampani materijal, brošure, kataloge, karte predstavljena su bogatstva zaštićenih područja i njihov potencijal za održivi ekoturizam. Zainteresovanim posetiocima štanda predstavljene su i mogućnosti za lov u lovištima Preduzeća.

Posetioci Bodrog festa su se na štandu JP Vojvodinašume mogli prijaviti za neke od aktivnosti koje su se odvijale tokom popodneva u šumi SRP „Gornje Podunavlje: vožnja konjskom zapregom, vožnja biciklima ili šetnja šetnom stazom Štrbac uz pratnju čuvara specijalnog rezervata.

izvor: vojvodinasume.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti