U Vojvodini se prečišćava samo 10 odsto otpadnih voda

Pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, u saradnji sa Ambasadom Izraela i Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), danas je Skupštini AP Vojvodine u Novom Sadu održan Prvi međunarodni stručni forum o tretmanu otpadnih voda i vode za piće.

Foto: AP Vojvodina

U AP Vojvodini registrovano je više od 500 zagađivača, a od ukupne količine otpadnih voda prečišćava se samo 10 odsto, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

„Za saniranje posledica višedecenijske nebrige i nedovoljnih ulaganja u ovu oblast biće potrebno mnogo sredstava i mnogo vremena.

Kada smo formirali Pokrajinsku vladu, pre tri godine, ovaj problem stavili smo na listu najvažnijih prioriteta“, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

U okviru takvog opredeljenja, dodao je predsednik Mirović, pre dva meseca doneli smo Deklaraciju o zaštiti životne sredine kojom je predviviđena realizacija 11 ekoloških ciljeva na teritoriji AP Vojvodine. Isto tako, podržali smo 123 projekta u 39 opština usmerena upravo na poboljšavanje stanja u toj oblasti, vredna više od od 1,1 milijardu dinara, dok smo u ovoj godini, za tu namenu, izdvojili dodatnih 330 miliona dinara.

„Ovo je godina u kojoj smo pokrenuli i inicijativu i projekte za tri prečistača otpadnih voda u AP Vojvodini“, kazao je predsednik Mirović.

„Hvala Pokrajinskoj vladi jer smo ovu prvu bilateralnu konferenciju posvetili globalnom pitanju, a to je pitanje pijaće vode i otpadnih voda. Moja zemlja je vodeća u oblasti zaštite i prerade vode, i predstvićemo danas trendove u prečišćavanju vode za upotrebu u domaćinstvu i poljoprivredi“, kazala je ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam.

Današnjim skupom želimo da sagledamo najbolje modele za realizaciju projekata i da razmenimo dragocena iskustva sa izraelskim kompanijama u ovoj oblasti jer je procena da je u Srbiji potrebno izgraditi novih 300 pogona za tretman vode, izjavila je izvršna direktorka NALEDA-a Violeta Jovanović.

„Tretman otpadnih voda i vode za piće ključno je pitanje za kvalitet života i privlačenje investicija“, kazala je direktorka Jovanović.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti