U Vojvodini se gnezdi do 14 hiljada parova sova utina

Foto-ilustracija: Pixabay

Procenjuje se da se u Vojvodini gnezdi između deset i 14 hiljada parova sova utina, koja predstavlja i najčešću noćnu grabljivicu.

Jedan od razloga zašto ih sve više možemo videti u naseljenim mestima jeste i to što je mnogo šuma uništeno, pa one spas pronalaze u neposrednoj blizini ljudi.

Sve vrsta sova u Srbiji ubrajaju se u strogo zaštićene vrste ptica, čije je ugrožavanje zabranjeno na bilo koji način. Takođe zakonom o zaštiti prirode zabranjeno je ugrožavanje i njihovih staništa.

– Čovek je u velikoj meri izmenio prirodu, i onda kada smo mi oduzeli veliki deo prirode divljim životinjama, neke od njih su naučile kako da žive u urbanim i ruralnim sredinama.sove naime koriste vrlo dobro gradska i seoska područja iz razloga što im mi tu ostavljamo prostora za život, bilo da one koriste gnezda od svrake ili vrane, ili naše tavane ili neke druge objekte, a sa druge strane čovek je privukao veliku količinu glodara, miševa pacova koji žive na onim područjima gde mi proizvodimo ili skladištimo hranu i zbog toga su nam sove najznačajnije, kaže Milan Ružić iz Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije.

Gladni ptići koji dozivaju roditelje veoma često se mogu čuti sa krošnji u blizini naših prozora, ali šta ako se nađu u opasnosti. Gotovo svi ljudi se pitaju isto, kako pomoći povređenoj ptici, i šta uraditi sa mladuncem koje je ispalo iz gnezda.

Izvor: RTV

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti