U Vojvodini počela akcija „Nedelja za čistiju Vojvodinu”

„Prilikom donošenja Deklaracije o zaštiti životne sredine, koja je usvojena 28. maja, obavezali smo se da ćemo organizovati „Nedelju za čistiju Vojvodinu“ i „Nedelju za zeleniju Vojvodinu“. Kako smo obećali – tako i radimo. Na teritoriji AP Vojvodine će se u ovoj nedelji očistiti 36 lokaliteta u 20 lokalnih samouprava“, izjavio je jutros na Iriškom vencu pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, na početku akcije „Nedelja za čistiju Vojvodinu“.

Foto: Autonomna Pokrajina Vojvodina

„Nedelja za čistiju Vojvodinu” sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, kojom je, između ostalog, predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana.

Trajno je opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje na ekosistemima nastaju bacanjem proizvoda od plastike.

Pored četiri lokacije na Fruškoj gori, na kojima se nalaze poznata izletišta: Iriški venac, potez prema Vrdniku, Zmajevac i Brankovac, prema rečima Vladimira Galića, od 24. do 27. juna, kreće se u čišćenje niza lokaliteta u celoj Vojvodini.

Uklanjanje smeća počinje i na Stražilovu i u Dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima, u Apatinu, Odžacima, Vrbasu, Adi, na priobalju Tise kod Bečeja i Kanjiže, u Novoj Crnji, Sremskoj Mitrovici, Novom Bečeju, Novom Kneževcu, Čoki, Kikindi, Zrenjaninu, Subotici, Novom Sadu, Inđiji i Rumi. Kampanja „Nedelja za čistiju Vojvodinu“ vodiće se u specijalnom rezervatu prirode Deliblatska peščara, kao i na Obedskoj bari.

U akciju su uključeni JP „Vojvodinašume“, Nacionalni park Fruška gora, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, lokalne samouprave i veliki broj volontera.

Pored predviđanja da se do kraja 2020. godine iz prodaje povuku plastične kese, u pokrajinskoj Deklaraciji o zaštiti životne sredine se govori i o uvođenju ekoloških energetskih sistema za grejanje, podsticanju unapređenja javnog gradskog prevoza nabavkom ekološki prihvatljivih vozila na električnu energiju i gas, obuhvaćene su i aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti, zatim na unapređenju sistema zaštićenih područja, povećanju pošumljenosti.

U Deklaraciji se navodi da će se preduzeti mere kako bi u procesu obrazovanja mladi ljudi sticali znanja i podizali svest o značaju zaštite, unapređivanja životne sredine i održivog razvoja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti