U Užicu niže cene za priključak na gas

Foto-ilustracija: Unsplash (Julian Hochgesang)

Energetska efikasnost i smanjenje aerozagađenja glavni su prioriteti za ovu godinu za čelne ljude Užica. Iz budžeta ovog grada izdvojeno je 45 miliona dinara za povećanje stepena energetske efikasnosti individualnih stambenih objekata. Takođe, svi zainteresovani će imati mogućnost i da se po ceni od 450 evra bez pdv-a priključe na gasovodnu mrežu.

Za nabavku kotlova na gas i pelet Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 14 miliona dinara, kao i 4 miliona dinara za gasni generator vrtića „Bambi“. Izdvojili su i 96 miliona dinara za sanaciju klizišta na Regionalnoj deponiji Duboko, tako da ukupna sredstva transferisana od strane ovog ministarstva za sedam meseci iznose blizu milion evra. I to je dokaz da jedino uz snažnu podršku Vlade Republike Srbije i ministarstava Grad može ići napred, a naši sugrađani živeti bolje“, kaže dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Kako je navela, sa istim ciljem u akciju za čistiji grad uključilo se i Akcionarsko društvo „Užice gas“.

“Užičani će imati mogućnost da se po ceni, koja nikada nije bila niža, priključe na gasovodnu mrežu. Za ovu godinu ta cena biće 450 evra bez pdv-a, a moći će da se plati na 24 mesečne rate. Građani koji su prošle godine podneli zahtev za priključak na gas, moći će da se priključe pod istim uslovima, samo što će oni priključak plaćati na 12 mesečnih rata. Akcija počinje 1. aprila, a početkom istog meseca očekuje se i konkurs za mere energetske efikasnosti“, rekla je gradonačelnica, navodi se na sajtu grada.

Kako bi smanjili aerozagađenje u ovom gradu, nadležni posebnu pažnju posvećuju pošumljavanju i formiranju novih zelenih površina. Dosta toga urađeno je tokom protekle godine, a uskoro stižu i one sadnice.

“Uz pomoć ministarstva nastavljamo sa pošumljavanjem nešto preko 2 hektara, na pet parcela na Pori, Ibiševom guvnu, u Krčagovu i u Omladinskoj ulici. Dobijamo 5.150 novih sadnica, što uz 9 već pošumljenih hektara iz 2019. godine i 5 hektara iz 2020. godine znatno povećava naš zeleni fond”, ističe Ivan Stanisavljević član gradskog veća.

Čelni ljudi ove opštine rade na tome da obezbede neophodna sredstva za izgradnju nove kotlarnice na gas, koja će zameniti jedinu preostalu gradsku kotlarnicu na mazut, čime će se takođe znatno smanjiti koncetracija štetnih materija u vazduhu u samom centru grada.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti