U uginulom kitu pronađena velika količina plastike

Na obali Indonezije pronađen je uginuli kit, nasukan na obalu.

Uzrok smrti nije poznat, ali u utrobi kita otkrivena je velika količina plastike – čak 115 plastičnih čaša.

Foto: Youtube/Printscreen/InnerTruth5

Zaposleni u nacionalnom parku Vakatobi, iznenadili  se kada su, osim čaša, pronašli i plastične boce, sandale, kese, najlonski džak i više od hiljadu komada različitog otpada.

Još jedna uznemirujuća situacija desila se u junu, kada je na Tajlandu pronađen uginuli kit. Na obdukciji je otkriveno da se u kitovoj utrobi nalazilo neverovatnih 17 kilograma plastike.

Iako je indonežanski grad Surabaja nedavno pokrenuo akciju ‘’Pet plastičnih flaša-jedna karta za gradski prevoz’’ biće potrebno da prođe dosta vremena da bi ova država, drugi najveći zagađivač okeana na svetu, zaista napravila ekološki pomak.

Još 2015. godine „Centar za biznis i životnu sredinu“ u svom izveštaju izneo je podatak da 50 odsto plastike koja se uliva u okeane dolazi iz Indonezije, Kine, Tajlanda, Vijetnama i Filipina. Naime, kada bi ove zemlje smanjile izbacivanje otpada u okeane za 65 odsto,  gomilanje plastike u okeanima na globalnom nivou bilo bi umanjeno do 45 odsto.

Podsetimo,  Evropska unija je u oktobru objavila da će od 2021. godine biti zabranjena  plastika za jednokratnu upotrebu.

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti