U Tuzli prekoračene granične vrednosti aerozagađenja 12 puta u oktobru

 

tuzla1Centar za ekologiju i energiju Tuzla u saradnji sa organizacijom CEE Bankwatch Network postavio je mobilnu mernu stanicu koja registruje nivo zagađenja vazduha na području mesne zajednice Bukinje u Tuzli.

Oprema je postavljena u blizini postojeće merne stanice koja već neko vreme nije u funkciji, a merenja su pokazala da su u oktobru ove godine granične vrednosti prekoračene čak 12 puta. U periodu od 6. do 25. oktobra 2016. godine srednje dnevne vrednosti za suspendovane čestice PM10 su 16 dana bile iznad 50µg/m3 odnosno 12 dana iznad 65µg/m3, dok su prosečne satne vrednosti u pojedinim periodima prelazile i 300µg/m3. U istom periodu se dnevni prosek za PM2,5 kretao u rasponu od 27 do 106 µg/m3.

Kako je utvrđeno Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka Federacije BiH, za graničnu vrednost i granicu tolerancije za zaštitu zdravlja ljudi propisano je da dnevne srednje vrednosti za suspendovane čestice PM10 ne smeju prekoračiti graničnu vrednost od 50µg/m3, odnosno granicu tolerancije od 65µg/m3, više od 35 puta u toku godine, dok je za PM2,5 propisana prosečna godišnja tolerantna granična vrednost od 27,5µg/m3.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti