U Torontu predstavljen rudarski sektor Srbije

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić boravi sa delegacijom Srbije na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva u Torontu, u okviru najposećenijeg svetskog sajma rudarstva – PDAC.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Antić je u uvodnom izlaganju u Metro Toronto Convention Centru, pred više od 200 predstavnika rudarskih kompanija, predstavio sektor rudarstva u Srbiji.

On je istakao da je Srbija postala zemlja pogodna za investicije, te da se prema istraživanju kanadskog instituta „Frejzer“ nalazi na četvrtom mestu evropskih zemalja po atraktivnosti za ulaganja u rudarski sektor.

Važno nam je da na ovako velikom svetskom skupu predstavimo potencijale Srbije na pravi način, kako bi sve kompanije koje u budućnosti budu izrazile interes da investiraju u rudarstvo imale u vidu da je naša zemlja stvorila sve neophodne uslove za to i spremna je da se razvija, objasnio je ministar.

Srbija, kako je ukazao, ima dugu tradiciju u rudarstvu i sve analize pokazuju da su prethodnih godina značajno povećana ulaganja u ovaj sektor.

Prema njegovim rečima, naša zemlja je postala privlačna za ovu vrstu investicija, naročito ako u obzir uzmemo nedavno zaključeno strateško partnerstvo sa rudarskim gigantom, kompanijom „Zijin“ u Boru, koje za Srbiju predstavlja istorijski rezultat.

Uz projekcije proizvodnje bakra za budući period, na koje se strateški partner obavezao, upravo očekujemo znatno veće učešće rudarstva u BDP-u, rekao je Antić.

On je istakao da Srbija ima veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta, ali i savremen zakonodavni okvir koji obezbeđuje sigurnost za investicije, dok je Zakonom o rudarstvu iz 2015. godine u Srbiji napravljeno povoljno okruženje za domaća i strana ulaganja.

Dokaz za to je, kako je naveo, projekat nalazišta bakra i zlata „Čukaru Peki“ kod Bora, koji je od izuzetne važnosti za Srbiju i predstavlja veliki ekonomski potencijal, a realizuje ga „Zijin“ preko kompanije „Rakita„.

Takođe, značajan projekat je i „Jadar“ kod Loznice, koji predstavlja nalazište litijuma svetske klase i razvija ga kompanija „Rio Tinto„, a sa kojim bi kroz nekoliko godina Srbija mogla da učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj proizvodnji litijuma u svetu, podvukao je ministar.

On je naglasio da je rudarstvo velika razvojna šansa Srbije i da očekuje da će ovi projekti, zajedno sa razvojem RTB Bor, značajno uticati na ubrzani privredni rast zemlje.

Antić je predočio da velike rudarske kompanije Srbiju prepoznaju kao zemlju širokih potencijala, gde sa sigurnošću mogu da razvijaju velike projekte i investicije, a to su u svojim izlaganjima na ovom skupu potvrdili i predstavnici kompanija koje već posluju u Srbiji.

Na samitu su u srpskoj delegaciji, uz ministra Antića i ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Stevica Deđanski i pomoćnik ministra za sektor rudarstva i geologije Ivan Janković.

Delegacija Srbije boravi u Torontu na poziv ministra prirodnih resursa Kanade Amarjeeta Sohia i Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja CANSEE.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti