U toku pregovori Rusije sa pet zemalja o trasi „Turskog toka“

Ukraine Russia Gas

Ministar energetike Rusije gospodin Aleksandar Novak izjavio je da je Rusija trenutno u pregovorima sa Grčkom, Makedonijom, Srbijom, Mađarskom i Austrijom o trasi projekta „Turski tok“. On je dodao da će „Turski tok“ delom ići nekadašnjom planiranom trasom „Južnog toka“, dok će ekonomske parametre infrastrukture odrediti Evropska unija.

Direktor kompanije „Gasprom“ gospodin Aleksej Miler dodao je da ova kompanija još uvek nije dobila konkretne predloge o učešću za izgradnju prekogranične infrastrukture za ovaj projekat.

Podsetimo, predsednik Rusije gospodin Vladimir Vladimirovič Putin 1. decembra 2014. godine izjavio je da će izgradnja gasovoda „Južni tok“ biti obustavljena ako se Evropska unija protivi realizaciji ovog projekta i da će se umesto njega graditi gasovod između Rusije i Turske. Kapacitet gasovoda će biti 63 milijarde kubika gasa od čega će 14 milijardi kubika biti namenjeno Turskoj, a ostatak će biti namenjen evropskim potrošačima. Početak ovog gasovoda biće u gradu Krasnodarsku u Rusiji, a biće izgrađen po dnu Crnog mora.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti