U toku čišćenje i uređenje kanala Vrbas-Bezdan

Foto: vojvodina.gov.rs

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je kod Sivca velike radove koje su preduzele „Vode Vojvodine“ na izmuljenju deonice kanala Vrbas-Bezdan na ovom terenu i tom prilikom izjavio da su ti radovi samo deo značajnih investicija koje se u ovoj godini realizuju u oblasti vodoprivrede na teritoriji AP Vojvodine. On je naglasio i to da će se čišćenje i uređenje kanala Vrbas-Bezdan, poznatijeg kao Veliki bački kanal, nastaviti i narednih godina u kontinuitetu, sve dok se ne očisti u celoj svojoj dužini od 83 kilometra.

Pored radova na deonice kanala Crvenka-Sivac, Mirović je naveo da će se ove godine u Vojvodini izvoditi veći investicioni radovi na izgradnji i sanaciji kanala i vodoprivrednih objekata na još 10 lokacija, između ostalog i u zoni Save kod Hrtkovaca i Gomolave. Dodao je da su za vodoprivredu i rebalansom pokrajinskog budzeta predviđena dodatna sredstva i podsetio da je samo pre nekoliko dana, u saradnji Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava i „Voda Vojvodine“, već obezbeđeno više od 870 miliona dinara za čišćenje i održavanje kanala koji su tehnički manje zahtevniji nego Veliki bački kanal.

Radovi na čišćenju Velikog bačkog kanala na deonici kanala Crvenka-Sivac dugoj 11 kilometara vredni su 60 miliona dinara. Prema rečima v.d. direktora „Voda Vojvodine“ Slavka Vrndzića, radovi će biti gotovi do početka jeseni i naredne godine se planira nova deonica uzvodno od Sivca, prema Somboru. Trenutno veliki bageri izvlače iz kanala sediment taložen u koritu više od pet decenija, uređuju se obale i pravi tzv. inspekciona staza širine od pet metara. Cilj je da se izmuljenjem udvostruči protok vode sadašnjih 18 na 35 kubnih metara u sekundi. Nakon završetka ovih radova pristupiće se razastiranju i uređenju zemljanih deponija.

Sve ove aktivnosti izvode se u cilju poboljšanja funkcionalnosti kanalske mreže Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, kao višenamenskog sistema u pogledu navodnjavanja, odvodnjavanja, kao i korišćenja kanala u rekreativne svrhe.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti