U Srbiji preko 700 radioaktivnih gromobrana

radioaktivni-gromobran in4s.net

U Republici Srbiji postoji preko 700 radioaktivnih gromobrana, a u Šapcu ih je ostalo još devet.

Osim toga što su radioaktivni, mnogi gromobrani su i oštećeni tako da postoji mogućnost od pada, ali je ovime i njihova radioaktivnost usmerena direktno na ljude izjavio je teorijski fizičar gospodin Luka Nenadović.

Predsednik stanara jedne od zgrada sa radioaktivnim gromobranom u Šapcu gospodin Slavko Kojić izjavio je da je razlog za neuklanjanje ovih gromobrana pre svega teška finansijska situacija jer uklanjanje postojećeg i postavljanje novog gromobrana košta oko 400 hiljada dinara.

„Zeleni Šapca“ istakli su da će pomoći uklanjanju radioaktivnih gromobrana sa zgrada, ali da postoji veliki problem kod gromobrana koji se nalaze na objektima firmi u restruktuiranju i stečaju.

Podsetimo, početkom novembra 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine počelo je sa kontrolom uklanjanja oko 2200 radioaktivnih gromobrana sa zgrada u Republici Srbiji. Sve stambene i poslovne zgrade koje poseduju ovakve gromobrane morale su da angažuju firme koje imaju odobrenje od Agencije za zaštitu jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije za izvođenje ovakvih radova. Ovakva odobrenja poseduju Institut za nuklearne nauke „Vinča“, Labaratorija za radioizotope i Labaratorija za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine „Zaštita“. Sve kompanije i preduzetnici koji ne prijave postojanje radioaktivnih gromobrana mogu dobiti novčanu kaznu do pola miliona dinara.

Sandra Jovićević

foto: in4s.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti