ECOFAIR sajam – Lider u oblasti zaštite životne sredine u regionu

980x_energo_eko_2015_ufi

U Svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma 13. jula 2015. godine održan je prvi sastanak Organizacionog odbora sajma ECOFAIR.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović održala je uvodnu reč prisutnima u kojoj je istakla da bi trebalo izraditi knjigu projekata iz oblasti zaštite životne sredine koja će biti predstavljena na predstojećem sajmu, a čiji je cilj zainteresovati potencijalne investitore za ulaganje u ovu oblast u Srbiji.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine gospodin Aleksandar Vesić naveo je da je na sajmu neophodno obraditi teme kao što su otvaranje Poglavlja 27, gde je Srbija na putu evropskih integracija zelene ekonomije i korišćenja pretpristupnih IPA fondova, ulaganje u zelenu ekonomiju, berza ekoloških usluga, uspostavljanje sistema kontrole u sakupljanju otpada.

Predstavnici Privredne komore Srbije istakli su da će u okviru sajma ECOFAIR organizovati konferenciju o lokalnom ekonomskom razvoju, infrastrukturnim projektima i javnom privatnom partnerstvu, kao i okrugli sto na temu sertifikacije industrije reciklaže.

Predstavnici Privredne komore Beograda na sajmu će predstaviti projekat regionalne deponije Vinča, a održaće i panel diskusiju o berzi otpada.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) istakla je da je potrebno obraditi teme kao što su ambalažni otpad, primarna selekcija otpada, električni otpad i to ilustrovati primerima iz regiona.

Predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda istakli su da će u okviru sajma prezentovati teme iz oblasti zaštite vode i vazduha klimatskog monitoringa koji obezbeđuje podatke za procenu pogodnosti za izgradnju hidro i vetroelektrana.

Na sastanku je rečeno i da je potrebno uključiti strukovna udruženja u rad organizacionog odbora sajma, afirmisati zaštitu životne sredine i reciklažu, ali i postići da sajam ECOFAIR bude lider u oblasti zaštite životne sredine u regionu.

Ovogodišnji jedanaesti Međunarodni sajam ENERGETIKA 2015 biće održan od 14 do 16. oktobra 2015. godine na Beogradskom sajmu.

Energetski portal

foto: energetika-ekologija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti