U solarnoj elektrani “Miohnići” održano predavanje hrvatske firme “RITEH”

solarna elektrana

Kompanija “RITEH” d.o.o. iz Rijeke u Hrvatskoj u solarnoj elektrani “Miohnići” na Krku održala je predavanje za novinare. Na predavanju je predstavila ulaganja u obnovljive izvore energije, pre svega u solarne elektrane na krovovima, ali i probleme sa Hrvatskim operaterom tržišta energije (HROTE).

Predstavnici ove kompanije istakli su da je “RITEH” d.o.o. do sada uložio preko 210 hiljada evra u solarne elektrane, a solarna elektrana “Miohnići” na Krku prva je solarna elektrana čiji je “RITEH” d.o.o. i investitor, a ne samo izvođač radova. Ova krovna elektrana predstavlja pokazni projekat za sve zainteresovane za investiranje u solarne elektrane.

Takođe je bilo reči i o problemu koji je nastao sa Hrvatskim operaterom tržišta energije. Kompanija “RITEH” d.o.o. predala je HROTE-u još 2013. godine dokumentaciju za preko 30 solarnih elektrana čija je vrednost skoro milion evra, ali ni posle godinu dana nisu dobili odgovore, tako da se ove investicije još uvek ne mogu realizovati.

Predstavnik kompanije “RITEH” d.o.o. gospodin Matija Rukavina izjavio je da je potrebno prošitriti razvoj tržišta solarnih elektrana, pre svega ulaganjem u male solarne elektrane, ali i smanjenjem cena otkupa električne energije, transparentnim sprovođenjem politike u oblasti OIE, uvođenjem trogodišnjeg plana i jasnim kvotama.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti