U Smederevu uručeni ugovori za subvencije za energetsku sanaciju domaćinstava

Foto-ilustracija: Unsplash (Towfiqu barbhuiya)

Građanima u Smederevu, koji su na ovogodišnjem javnom pozivu dobili subvencije za povećanje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, uručeni su ugovori.

Oni građani koji istovremeno sprovode više od jedne mere mogu da dobiju subvenciju države do 65 odsto ukupne vrednosti energetske sanacije.

Smederevo je jedna od 131 lokalne samouprave u Srbiji koje su letos dobile sredstva od Ministarstva za program podrške energetske sanacije kuća i stanova, a ovom prilikom je uručeno preko 80 ugovora. Do sada je već 145 domaćinstava iz Smedereva dobilo subvencije države za energetsku efikasnost i najveći broj njih iskoristio je sredstva za zamenu stolarije, dok su neka domaćinstava ugradila solarne panele za sopstvenu proizvodnju električne energije i postali kupci proizvođači, navodi se na sajtu Ministarstva.

U ovom gradu je su toku radovi na rekonstrukciji nadzemne niskonaponske distributivne mreže. Prema rečima ministarke, zamenjeni su dotrajali drveni stubovi betonskim i povećana je prenosna moć provodnika što će unaprediti pouzdanost snabdevanja električnom energijom u ovom kraju i rešiti dugogodišnje probleme u snabdevanju, ali i omogućiti priključke za veći broj korisnika što je važno i zbog daljeg razvoja poljoprivrede i turizma u ovom kraju.

Pročitajte još:

Pored toga, u Smederevu je održana tribina „Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh“, gde su građani mogli da dobiju informacije o proceduri prijavljivanja za subvencije koje dodeljuje država, koristima od povećanja energetske efikasnosti, kao i o olakšicama za električnu energiju, gas i toplotnu energiju.

„Za zamenu prozora i vrata građani mogu da uštede oko 20 odsto energije potrebne za grejanje, a 30 odsto postavljanjem termičke izolacije spoljnih zidova. Zamenom kotlova, kamina ili peći energetski efikasnijim kotlom na biomasu ostvaruju se uštede od oko 30 odsto primarne energije, dok se postavljanjem solarnih panela može zadovoljiti deo potreba za energijom iz sopstvene proizvodnje“, rekla je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti