U prošlosti način za vraćanje kusura, u sadašnjosti gradivni element za patike

Da postoji crvena lista proizvoda u prodavnicama, kao što postoji crvena lista divlje flore i faune, žvakaće gume na komad bi definitivno imale status krajnje ugrožene vrste. Viđam ih obično u malim prodajnim objektima u koje ljudi iz kraja svrate kada im zafali ulje ili im se posle nedeljnog ručka prijede nešto slatko. U njima retko ko obavlja mesečne nabavke s obzirom na to da su cene namirnica bar za dvadeset dinara više nego u supermarketima. Ipak, jedino u takvim trgovinama naići ćete na Shock žvake. Ukoliko ste nostalgični za vremenom kada smo pržili receptore čula ukusa na jeziku kiselinom i neprestano želeli još, verovatno je vaša lokalna prodavnica, potencijalno nazvana po vlasniku, mesto na kojem ćete zadovoljiti svoj mazohizam i imati priliku da pazarite Shock.

Foto-ilustracija: Unsplash (Marlene Bauer)

Desetak godina ranije, upravo su pojedinačno pakovane žvakaće gume bile te kojima su kasiri vraćali dva-tri dinara kusura kada „nemaju“ ništa sitno. Pojava je bila toliko ukorenjena da je izazvala i reakciju u vidu kampanje „Neću žvaku, hoću kusur“. I zaista, otprilike tada, prodavci su prestali da ih koriste kao novčano sredstvo. Praksa davanja žvakaćih guma umesto kusura je u velikom delu bila zamenjena praksom nedavanja kusura uopšte što me navodi na pomisao da je možda bila bolja žvaka u ustima, nego moje kovanice u kasi mini-marketa „Jagoda“.

Desetak godina kasnije, naklonjeniji smo pakovanjima Orbit ili Airwaves žvakaćih guma. Međutim, ono o čemu sigurno ne razmišljamo dok njima osvežavamo dah pred sastanak sa partnerom su dalekosežne posledice koje imaju po životnu sredinu. Kompanija Gumshoe iz Holandije je odlučila da tome stane na put.

Svake godine stvaramo 100 hiljada tona plastičnog otpada koji dolazi – iz naših usta.

Većina žvaka na tržištu po sastavu podseća na automobilske gume, što dodatno pojašnjava zašto se zovu baš „žvakaće gume“. Na godišnjem nivou, na ulicama holandske prestonice Amsterdama završi više od 1,5 miliona kilograma ovog smeća. Zabrinuti zbog prizora njihovog grada oblepljenog žvakama, osnivači Gumshoe su nastojali da im pronađu alternativnu namenu. U svom cilju su i uspeli – odbačene žvakaće gume oživljavaju u obliku patika.

„Gledajući na otpad iz drugačije perspektive, možemo da otkrijemo inovativne načine koji će doneti promenu i pomoći da očistimo našu planetu“, kazala je dizajnerka tima Gumshoe.

Smesu dobijenu reciklažom žvaka Gumshoe upotrebljava za izradu đonova cipela. Za nastanak jednog para je neophodno oko jedan kilogram žvakaćih guma, a u proizvodnji se koriste i drugi reciklirani materijali – platno, pamuk i koža.

Prema tvrdnjama Gumshoe, njihov revolucionarni izum bi poslužio i za proizvodnju drugih artikala poput posuđa i igrački. Njegovom komercijalizacijom Zemlja bi bila čistija, a šanse da ugazite ili sednete u žvaku na nekoj klupi – znatno smanjene.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti